INZERCE
Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem

Užasný recept s nádechem řecké kuchyně u vás doma během pár minut

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • olivového oleje Přidáno do
  • 2 střední lilky Přidáno do
  • 5 nakrájené na mm kolečka Přidáno do
  • nebo hovězího jehněčího mletého masa Přidáno do
  • 1 cibule Přidáno do
  • nakrájená nadrobno Přidáno do
  • 2 stroužky větší česneku Přidáno do
  • rozdrcené Přidáno do
  • nasekané Přidáno do
  • sušeného oregána Přidáno do
  • mleté skořice Přidáno do
  • čerstvé nasekané máty Přidáno do
  • 2 dopisy bobkové Přidáno do
  • červeného vína Přidáno do
  • konzervy nakrájených rajčat z Přidáno do
  • čerstvých krájených rajčat Přidáno do
  • rajčatového protlaku Přidáno do
  • třtinového cukru Přidáno do
  • mladých brambor Přidáno do
  • 5 nakrájených na mm kolečka Přidáno do

Na bešamelovou omáčku se sýrem feta

  • masla Přidáno do
  • hladké mouky Přidáno do
  • plnotučného mléka Přidáno do
  • nastrouhaného sýra feta Přidáno do
  • muškátový oříšek Přidáno do
  • 1 vejce velké Přidáno do
INZERCE

Postup

85 min.
1. Krok

1

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
2. Krok

Předehřejeme troubu na 180 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem a na něj rozprostřeme lilek nakrájený na plátky, osolíme a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Přidáme římský kmín a nasekané oregano s mátou a česnekem. Vložíme do trouby a opékáme po dobu 7–10 minut nebo do zlatohněda.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
3. Krok

Zahřejeme olej na středně vysokou teplotu. Nasypeme cibuli spolu se špetkou soli a římským kmínem a zlehka opékáme do zlatova, poté přidáme česnek a mleté maso a smažíme 8–10 minut, dokud nebude maso tmavé a opečené, za pravidelného míchání a rozdrcení dřevěnou lžící.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
4. Krok

Přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, oregano, mletou skořici a bobkové listy. Orestujeme vše, ať se koření rozvoní, a poté zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a zredukujeme víno na polovinu. Přidáme nasekaná čerstvá rajčata spolu s rajčaty z konzervy a s hnědým třtinovým cukrem.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
INZERCE
5. Krok

Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme pod pokličkou cca 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a vinným červeným octem podle chuti, přidáme i mátu, a pokud máme, i čerstvé oregano.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
6. Krok

Teplotu v rozehřáté troubě snížíme na 165 °C v režimu pečení s ventilátorem. Do zapékací mísy si vyskládáme brambory nakrájené na tenké plátky. Použít můžeme rané brambory, které nemusíme loupat a stačí je propláchnout od hlíny a nečistot.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
7. Krok

Na osolené brambory dáme tenkou vrstvu směsi z masa a upečené lilky, vrstvy ještě zopakujeme, ale tak, aby zůstalo místo a bylo možné zakončit poslední vrstvu sýrovou bešamelovou omáčkou, kterou budeme dávat nahoru.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
8. Krok

V malém kastrůlku pomalinku rozpustíme máslo, poté do rozpuštěného másla vmícháme mouku a na středním plameni vaříme 1 minutu, aby se nám rozpustily hrudky. Přilijeme teplé mléko a důkladně rozmícháme, dokud nám omáčka nezhoustne a nebude krásně hladká. Provaříme alespoň 3 minuty.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
INZERCE
9. Krok

Sundáme z ohně a prošleháme s trochou strouhaného muškátového oříšku a nadrceným sýrem feta nebo jiným výrazným sýrem typu pecorino či parmazán. A nakonec vmícháme rozmíchané celé vejce do vychladlé směsi.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
10. Krok

Tuto bešamelovou směs vlijeme na vyskládané vrstvy brambor, směsi masa a lilku. Já jsem polovinu sýra nechal ještě na posypání, aby byl přiznaný a zlatavě zapečený.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
11. Krok

Připravenou musaku vložíme do středu trouby a pečeme cca 45–50 minut nebo do tmavě zlatohnědé barvy.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
12. Krok

Před podáváním necháme 10 minut vychladnout a užijeme si ji třeba i v podvečer na letní terase s celou rodinou.

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem - krok přípravy 1
INZERCE

Ohodnoťte tento recept

Líbí se vám tento recept?

Jak jste tento recept připravili?

0 / 255
Přidejte fotografii

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

134 recepty

Brokolice

77 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

569 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1417 recepty

Saláty

273 recepty

Čočka

38 recepty
Recipe author image Vojtech_Postulka

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem

Užasný recept s nádechem řecké kuchyně u vás doma během pár minut

85
Zápis
4
Počet porcí
Postup
1. Krok

1

2. Krok

Předehřejeme troubu na 180 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem a na něj rozprostřeme lilek nakrájený na plátky, osolíme a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Přidáme římský kmín a nasekané oregano s mátou a česnekem. Vložíme do trouby a opékáme po dobu 7–10 minut nebo do zlatohněda.

3. Krok

Zahřejeme olej na středně vysokou teplotu. Nasypeme cibuli spolu se špetkou soli a římským kmínem a zlehka opékáme do zlatova, poté přidáme česnek a mleté maso a smažíme 8–10 minut, dokud nebude maso tmavé a opečené, za pravidelného míchání a rozdrcení dřevěnou lžící.

4. Krok

Přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, oregano, mletou skořici a bobkové listy. Orestujeme vše, ať se koření rozvoní, a poté zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a zredukujeme víno na polovinu. Přidáme nasekaná čerstvá rajčata spolu s rajčaty z konzervy a s hnědým třtinovým cukrem.

5. Krok

Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme pod pokličkou cca 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a vinným červeným octem podle chuti, přidáme i mátu, a pokud máme, i čerstvé oregano.

6. Krok

Teplotu v rozehřáté troubě snížíme na 165 °C v režimu pečení s ventilátorem. Do zapékací mísy si vyskládáme brambory nakrájené na tenké plátky. Použít můžeme rané brambory, které nemusíme loupat a stačí je propláchnout od hlíny a nečistot.

7. Krok

Na osolené brambory dáme tenkou vrstvu směsi z masa a upečené lilky, vrstvy ještě zopakujeme, ale tak, aby zůstalo místo a bylo možné zakončit poslední vrstvu sýrovou bešamelovou omáčkou, kterou budeme dávat nahoru.

8. Krok

V malém kastrůlku pomalinku rozpustíme máslo, poté do rozpuštěného másla vmícháme mouku a na středním plameni vaříme 1 minutu, aby se nám rozpustily hrudky. Přilijeme teplé mléko a důkladně rozmícháme, dokud nám omáčka nezhoustne a nebude krásně hladká. Provaříme alespoň 3 minuty.

9. Krok

Sundáme z ohně a prošleháme s trochou strouhaného muškátového oříšku a nadrceným sýrem feta nebo jiným výrazným sýrem typu pecorino či parmazán. A nakonec vmícháme rozmíchané celé vejce do vychladlé směsi.

10. Krok

Tuto bešamelovou směs vlijeme na vyskládané vrstvy brambor, směsi masa a lilku. Já jsem polovinu sýra nechal ještě na posypání, aby byl přiznaný a zlatavě zapečený.

11. Krok

Připravenou musaku vložíme do středu trouby a pečeme cca 45–50 minut nebo do tmavě zlatohnědé barvy.

12. Krok

Před podáváním necháme 10 minut vychladnout a užijeme si ji třeba i v podvečer na letní terase s celou rodinou.

Ingredience
Suroviny
olivového oleje
2
střední lilky
5 nakrájené
na mm kolečka
nebo
hovězího jehněčího mletého masa
1
cibule
nakrájená nadrobno
2 stroužky
větší česneku
rozdrcené
nasekané
sušeného oregána
mleté
skořice
čerstvé
nasekané máty
2 dopisy
bobkové
červeného vína
konzervy
nakrájených rajčat z
čerstvých
krájených rajčat
rajčatového protlaku
třtinového cukru
mladých brambor
5
nakrájených na mm kolečka
Na bešamelovou omáčku se sýrem feta
masla
hladké mouky
plnotučného mléka
nastrouhaného sýra feta
muškátový oříšek
1 vejce
velké