INZERCE

Zdroj: Canva

Mozkový recept

Mozkový recept je tradiční český pokrm, který se připravuje z jemně nakrájeného telecího či vepřového mozku, vařeného v silném vývaru s kořenovou zeleninou. Podává se s praženou cibulí a houskovým knedlíkem.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 500 g telecího nebo vepřového mozku Přidáno do
  • 1 cibule Přidáno do
  • 2 mrkve Přidáno do
  • 1 Petržel Přidáno do
  • půl celeru Přidáno do
  • 1 Lžíce octa Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • pepř Přidáno do
  • máslo Přidáno do
INZERCE

Postup

60 min.
1. Krok

Mozek očistíme od blan, nakrájíme na menší kousky a dáme ho do hrnce.

2. Krok

Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli, na kousky nakrájené mrkve, petržel a celer, bobkové listy a sůl.

3. Krok

Zalijeme vodou, aby byl mozek překryt, a vaříme na mírném ohni asi 40 minut, dokud není měkký.

4. Krok

Poté mozek vyjmeme a necháme ho vychladnout.

5. Krok

Mezitím všechny ingredience ve vývaru sceďte a nechte je vychladnout.

6. Krok

Pak mozek nakrájíme na menší kousky, přidáme do vývaru a opatrně osolíme a opepříme.

7. Krok

Přidáme ocet a necháme ho chvíli povařit.

8. Krok

Pro zahuštění můžeme použít rozkvedlaný žloutek, který přidáme do vývaru.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Sušení

28 recepty

Rýže

176 recepty

Dršťky

118 recepty

Saláty

267 recepty

Mascarpone

131 recepty

Vánoční

84 recepty

Dýně

51 recepty

Snídaně

664 recepty

Oběd

2815 recepty

Pečivo

534 recepty

Masové pokrmy

1380 recepty