INZERCE

Zdroj: vaaseenaaa from iStockPhotos

Štrasburský nákyp s brambory a mletým masem

Štrasburský kastrol je klasika alsaské kuchyně, která se vždy setkává s nadšením. Původně pochází recept od mé babičky, která ho zdědila po své matce. V průběhu let jsem ho zdokonalil a mohu říci, že je v německé kuchyni nepostradatelný.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 500 g Mleté hovězí maso Přidáno do
  • 4 střední velikost Cibule Přidáno do
  • 500 g Brambory Přidáno do
  • 200 g Sýr ementál Přidáno do
  • 200 ml Cream Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • pepř Přidáno do
  • muškátový oříšek Přidáno do
  • 2 Tablespoon olivový olej Přidáno do

Výživové hodnoty a cena

Pro správné fungování webu vypněte v prohlížeči blokování reklam.

INZERCE

Postup

45 min.
1. Krok

Postup při přípravě receptu na štrasburský nákyp Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů a poté je třeba oloupat zeleninu. Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Vždy k tomu používám škrabku na julienne Hokkaido, která brambory nakrájí pěkně na tenké plátky.

2. Krok

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Někdy z toho oči přecházejí, ale vždycky pomůže starý trik mé babičky: stačí vedle prkénka na krájení postavit sklenici s vodou - ta prý zachytí sirné sloučeniny!

3. Krok

Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm mleté maso, dokud se nerozpadne. Asi po 5 minutách přidejte kolečka cibule a smažte, dokud nejsou průsvitná. Směs mletého masa a cibule ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4. Krok

Sýr nastrouhejte najemno. Doporučuji použít kvalitní ementál, protože chuť je zde opravdu zásadní.

INZERCE
5. Krok

Nyní pokrmy rozvrstvěte: Vložte do zapékací misky vrstvu plátků brambor, na ně rozprostřete mleté maso a posypte sýrem. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Vždy zakončete vrstvou sýra, aby byl nákyp na povrchu pěkně křupavý.

6. Krok

Nakonec nákyp rovnoměrně zalijte smetanou. Smetana zajistí, že štrasburský nákyp zůstane během pečení v troubě uvnitř šťavnatý.

7. Krok

Nyní vložte štrasburský pekáč do předehřáté trouby na přibližně 30 minut, dokud nebude pěkně zlatavý a křupavý. Před podáváním nechte krátce vychladnout. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept

Líbí se vám tento recept?

Jak jste tento recept připravili?

0 / 255
Přidejte fotografii

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

134 recepty

Brokolice

77 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

570 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1422 recepty

Saláty

274 recepty

Čočka

38 recepty
Recipe author image Gretarezepte

Štrasburský nákyp s brambory a mletým masem

Štrasburský kastrol je klasika alsaské kuchyně, která se vždy setkává s nadšením. Původně pochází recept od mé babičky, která ho zdědila po své matce. V průběhu let jsem ho zdokonalil a mohu říci, že je v německé kuchyni nepostradatelný.

45
Zápis
4
Počet porcí
Postup
1. Krok

Postup při přípravě receptu na štrasburský nákyp Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů a poté je třeba oloupat zeleninu. Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Vždy k tomu používám škrabku na julienne Hokkaido, která brambory nakrájí pěkně na tenké plátky.

2. Krok

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Někdy z toho oči přecházejí, ale vždycky pomůže starý trik mé babičky: stačí vedle prkénka na krájení postavit sklenici s vodou - ta prý zachytí sirné sloučeniny!

3. Krok

Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm mleté maso, dokud se nerozpadne. Asi po 5 minutách přidejte kolečka cibule a smažte, dokud nejsou průsvitná. Směs mletého masa a cibule ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4. Krok

Sýr nastrouhejte najemno. Doporučuji použít kvalitní ementál, protože chuť je zde opravdu zásadní.

5. Krok

Nyní pokrmy rozvrstvěte: Vložte do zapékací misky vrstvu plátků brambor, na ně rozprostřete mleté maso a posypte sýrem. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Vždy zakončete vrstvou sýra, aby byl nákyp na povrchu pěkně křupavý.

6. Krok

Nakonec nákyp rovnoměrně zalijte smetanou. Smetana zajistí, že štrasburský nákyp zůstane během pečení v troubě uvnitř šťavnatý.

7. Krok

Nyní vložte štrasburský pekáč do předehřáté trouby na přibližně 30 minut, dokud nebude pěkně zlatavý a křupavý. Před podáváním nechte krátce vychladnout. Dobrou chuť!

Ingredience
500 g
Mleté hovězí maso
4 střední velikost
Cibule
500 g
Brambory
200 g
Sýr ementál
200 ml
Cream
sůl
pepř
muškátový oříšek
2 Tablespoon
olivový olej