INZERCE

Mousaka

Mousaka recept je tradiční řecké jídlo, které má mnoho variací v různých kulturách. Tento recept je pro verzi s plátky brambor, baklažánu, mletého masa a bešamelovou omáčkou. Je to náročnější recept, ale výsledek stojí za to.

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 2 velké baklažány Přidáno do
  • 6 velké brambor Přidáno do
  • 500 g mletého hovězího masa Přidáno do
  • 1 velká cibule Přidáno do
  • 2 stroužky česneku Přidáno do
  • 1 plechovka rajčat vlastní šťávy Přidáno do
  • 125 ml červeného vína Přidáno do
  • 2 Lžíce olivového oleje Přidáno do
  • sůl a pepř dle chuti Přidáno do
  • 1 lžička skořice Přidáno do
  • 50 g masla Přidáno do
  • 50 g hladké mouky Přidáno do
  • 500 ml mléka Přidáno do
  • muškátový oříšek dle chuti Přidáno do
  • 100 g strouhaného sýra Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Baklažány a brambory nakrájíme na plátky a posolíme. Necháme 20 minut odpočívat, poté omýdáme a osušíme.

2. Krok

Baklažán a brambory osmahneme na olivovém oleji dozlatova a odložíme stranou.

3. Krok

Cibuli a česnek nakrájíme na drobno a osmahneme do sklovitá. Přidáme mleté maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme rajčata, červené víno, skořici, sůl a pepř. Necháme dusit 30 minut.

4. Krok

Připravíme bešamelovou omáčku: Na pánev dáme máslo, přidáme mouku a smažíme, dokud nezezlátne. Postupně přiléváme mléko a mícháme, aby se netvořily hrudky. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.

5. Krok

Do pekáče dáme vrstvu brambor, pak vrstvu masa a vrstvu baklažánu. Opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience. Na vrch nalijeme bešamelovou omáčku a posypeme strouhaným sýrem.

6. Krok

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut, dokud není zlatohnědá.

7. Krok

Necháme trochu vychladnout a pak podáváme.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

133 recepty

Brokolice

76 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

566 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1415 recepty

Saláty

273 recepty

Čočka

38 recepty