INZERCE

Zdroj: Pixabay: Suppenkasper

Sýrový smetanový bramborový gratinovaný recept

V tomto receptu na bramborový gratinovaný sýr je těžké udělat chybu, když se na něj nabalí tenké plátky brambor, hustá smetana a tavený sýr!

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 112 kg Brambory Russet, oloupané a nakrájené na tenké plátky Přidáno do
  • 2 šálky Tučná smetana Přidáno do
  • 1 šálek plnotučné mléko Přidáno do
  • 2 stroužky česnek, mletý Přidáno do
  • 1 lžíce sůl Přidáno do
  • 12 lžíce mletý černý pepř Přidáno do
  • 14 lžíce Strouhaný muškátový oříšek Přidáno do
  • 2 šálky nastrouhaný sýr Gruyère Přidáno do
INZERCE

Postup

90 min.
1. Krok

Než se pustíte do čehokoli dalšího, předehřejte troubu na 190 °C. To je zásadní krok, protože správná teplota trouby pomáhá rovnoměrnému propečení bramborového gratinování, což je chyba, kterou jsem si odnesla z prvních pokusů.

2. Krok

Po oloupání nakrájejte brambory na tenké plátky kvalitním mandolinovým kráječem. Zjistil jsem, že rovnoměrné tenké plátky se vaří rovnoměrněji a mají krémovější strukturu.

3. Krok

Ve velkém hrnci smíchejte smetanu, mléko, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte je a na mírném ohni přiveďte k mírnému varu.

4. Krok

Do smetanové směsi postupně přidávejte nakrájené brambory. Dbejte na to, aby byl každý plátek obalený, protože tak bude každé sousto plné chuti. Tento krok má opravdu velký význam, protože jsem zjistila, že pouhým vrstvením brambor a přelitím omáčkou se nedostane na všechny vrstvy.

5. Krok

Poté, co jsou všechny plátky brambor potřené smetanovou směsí, přeneste polovinu z nich do vymazané zapékací misky a vytvořte rovnoměrnou vrstvu. Posypte polovinou sýra Gruyere. Navrch navrstvěte zbytek bramborovo-smetanové směsi a dozdobte ji zbytkem sýra.

6. Krok

Nyní ji můžete vložit do předehřáté trouby. Pečte ji odkrytou asi hodinu, dokud nebude na povrchu krásně zlatavá a brambory nebudou po píchnutí nožem měkké. Pokud vrchní část příliš rychle zhnědne - což je problém, se kterým jsem se několikrát setkala - jednoduše ji zakryjte kouskem alobalu, dokud nebudou brambory upečené.

7. Krok

Po upečení doporučuji počkat alespoň deset minut, než se začne podávat. Možná bude těžké čekat, protože to tak krásně voní, ale pomůže to struktuře a vyplatí se vám trpělivost.

Podobné recepty

Zdravé bramboráky v troubě

Zdravé bramborové placky pečené v troubě.

Kastrol z brambor a kysaného zelí

Bramborový nákyp s kysaným zelím ze švábské kuchyně patří k mým nejoblíbenějším jídlům, zejména v chladném období. Kombinace brambor a kysaného zelí se může zdát na první pohled zvláštní, ale chutná senzačně dobře. Bramborový nákyp je vydatné, hřejivé jídlo, které se skvěle hodí do chladných podzimních a zimních dnů.

Pečené hřebenatky ze sladkých brambor

Tento recept je snadný na přípravu, uklidňující, a přesto dostatečně působivý pro svátky nebo zvláštní příležitosti.

Podzimní noky a dýňový nákyp

Tento nákyp s noky a dýní je skutečnou podzimní lahůdkou. Kombinace domácích noků a voňavé dýně, doplněná křupavým sýrem, je opravdovou lahůdkou pro chuťové buňky a jedním z mých nejoblíbenějších jídel, když se ochladí. Tento recept jsem připravila už nesčetněkrát a vždy potěší rodinu i přátele.

Rychlé a snadné gratinování brambor a pórku

Tento recept na "bramborový pórkový nákyp" je jedním z mých nejoblíbenějších zimních jídel. Je krémový, hřejivý a velmi sytý. Tento pokrm jsem pro svou rodinu a přátele připravila už nesčetněkrát a vždycky má velký úspěch. Čerstvý pórek a brambory jsou dušené s česnekem a poté zapečené v troubě - lahůdka pro chuťové buňky!

Zapečená brokolice s brambory

Rychlá zeleninová večeře v podobě zapečené brokolice.

Zelenina v troubě s bramborami rychlá a snadná vegetariánská

Než jsem objevila tento recept na zeleninu s bramborami v troubě, často jsem se snažila připravit chutný a zároveň zdravý pokrm. Od chvíle, kdy jsem tento recept připravila poprvé, se stal stálou součástí mé kuchyně. Kombinace pečené zeleniny a křupavých brambor je prostě neodolatelná a pokaždé se na její přípravu těším.

Pikantní gratinované brambory a zelenina

Tento lahodný gratinovaný brambor a zelenina je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Křupavá sýrová krusta v kombinaci s aromatickými bramborami a křupavou zeleninou vytváří jedinečnou explozi chutí. Tento recept jsem ve své kuchyni připravila už několikrát a vždycky je to hit!

Podobné recepty

Zdravé bramboráky v troubě

Zdravé bramborové placky pečené v troubě.

Kastrol z brambor a kysaného zelí

Bramborový nákyp s kysaným zelím ze švábské kuchyně patří k mým nejoblíbenějším jídlům, zejména v chladném období. Kombinace brambor a kysaného zelí se může zdát na první pohled zvláštní, ale chutná senzačně dobře. Bramborový nákyp je vydatné, hřejivé jídlo, které se skvěle hodí do chladných podzimních a zimních dnů.

Pečené hřebenatky ze sladkých brambor

Tento recept je snadný na přípravu, uklidňující, a přesto dostatečně působivý pro svátky nebo zvláštní příležitosti.

Podzimní noky a dýňový nákyp

Tento nákyp s noky a dýní je skutečnou podzimní lahůdkou. Kombinace domácích noků a voňavé dýně, doplněná křupavým sýrem, je opravdovou lahůdkou pro chuťové buňky a jedním z mých nejoblíbenějších jídel, když se ochladí. Tento recept jsem připravila už nesčetněkrát a vždy potěší rodinu i přátele.

Rychlé a snadné gratinování brambor a pórku

Tento recept na "bramborový pórkový nákyp" je jedním z mých nejoblíbenějších zimních jídel. Je krémový, hřejivý a velmi sytý. Tento pokrm jsem pro svou rodinu a přátele připravila už nesčetněkrát a vždycky má velký úspěch. Čerstvý pórek a brambory jsou dušené s česnekem a poté zapečené v troubě - lahůdka pro chuťové buňky!

Zapečená brokolice s brambory

Rychlá zeleninová večeře v podobě zapečené brokolice.

Zelenina v troubě s bramborami rychlá a snadná vegetariánská

Než jsem objevila tento recept na zeleninu s bramborami v troubě, často jsem se snažila připravit chutný a zároveň zdravý pokrm. Od chvíle, kdy jsem tento recept připravila poprvé, se stal stálou součástí mé kuchyně. Kombinace pečené zeleniny a křupavých brambor je prostě neodolatelná a pokaždé se na její přípravu těším.

Pikantní gratinované brambory a zelenina

Tento lahodný gratinovaný brambor a zelenina je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Křupavá sýrová krusta v kombinaci s aromatickými bramborami a křupavou zeleninou vytváří jedinečnou explozi chutí. Tento recept jsem ve své kuchyni připravila už několikrát a vždycky je to hit!

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Cizrna

16 recepty

Dezert

1578 recepty

Masové pokrmy

1133 recepty

Zapečené

382 recepty

Snídaně

484 recepty

Oběd

2275 recepty

Mascarpone

99 recepty

Pečivo

484 recepty