Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=9i2zVKljBAg
Špagety carbonara
Zjistěte, jak připravit vynikající špagety carbonara. Toto sýrové těstovinové jídlo je oblíbeným italským pokrmem a díky správné technice ho můžete pokaždé připravit dokonale.
Ingredience
- 100 g slanina
- 50 g sýra pecorino
- 50 g parmazánu
- 3 velká vejce
- 350 g špaget
- 2 oloupané celé stroužky česneku
- 50 g nesoleného masla
- mořská sůl čerstvě mletý černý pepř
Nejnovější letáky
Postup
Dejte vařit velký hrnec s vodou.
Nakrájejte 100 g pancetty nadrobno a nejprve ji zbavte kůže. Nastrouhejte najemno 50 g sýra pecorino a 50 g parmazánu a smíchejte je dohromady.
Rozšlehej 3 velká vejce ve střední misce a ochuť je trochou čerstvě nastrouhaného černého pepře. Vše dejte stranou.
Do vroucí vody přidejte 1 lžičku soli, přidejte 350 g špaget, a když se voda opět začne vařit, vařte je přikryté na mírném ohni 10 minut nebo dokud nejsou al dente (právě uvařené).
Rozmačkejte 2 oloupané stroužky česneku ostřím nože, abyste je jen otloukli.
Zatímco se špagety vaří, osmahněte pancettu s česnekem. Do velké pánve nebo woku kápněte 50 g nesoleného másla a jakmile se máslo rozpustí, vložte do něj pancettu a česnek.
Za častého míchání nechte na mírném ohni asi 5 minut smažit, dokud pancetta nezezlátne a nezkřehne. Česnek již získal svou chuť, proto jej vyjměte děrovanou lžící a vyhoďte.
Pancettu udržujte na mírném ohni. Když jsou těstoviny hotové, vyjměte je z vody vidličkou nebo kleštěmi na těstoviny a vložte je do pánve spolu s pancettou. Nebojte se, pokud na pánev spadne i trochu vody (chcete, aby se tak stalo), a vodu z těstovin zatím nevyhazujte.
Většinu sýra vmíchejte do vajec a malou hrst si nechte na pozdější posypání.
Pánev se špagetami a pancettou odstavte z ohně. Nyní rychle přilijte vejce a sýr. Pomocí kleští nebo dlouhé vidličky nadzvedněte špagety, aby se snadno promíchaly s vaječnou směsí, která zhoustne, ale nezměkne se, a vše se obalilo.
Přidejte další vodu na vaření těstovin, aby byly šťavnaté (mělo by stačit několik lžic). Nechcete je mít mokré, jen vlhké. V případě potřeby je trochu osolte.
Pomocí vidličky s dlouhým hrotem těstoviny stočte na talíř nebo mísu. Ihned podávejte posypané zbylým sýrem a posypané černým pepřem. Pokud se pokrm před podáváním trochu vysuší, přilijte ještě trochu horké vody na těstoviny a lesklá omáčka se znovu oživí.