INZERCE

Zdroj: Pixabay : EME

Novoroční preclík

Novoroční preclík je tradiční pečivo, které se především v Německu a německy mluvících zemích peče a dává k Novému roku. Symbolizuje štěstí a požehnání pro nový rok. Preclík je sladký, měkký a nadýchaný a chutná skvěle s máslem nebo marmeládou.

INZERCE

Ingredience

porce
6

Těsto

  • 500 g Mouka Přidáno do
  • 1 Balení sušené droždí Přidáno do
  • 80 g cukr Přidáno do
  • 250 ml mléko Přidáno do
  • 1 Štipka sůl Přidáno do
  • 1 Kus žloutek Přidáno do
  • 80 g změklé máslo Přidáno do

Dekorace

  • 1 Kus žloutek Přidáno do
  • 1 KL mléko Přidáno do
  • 1 KL Krupicový cukr Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

1. Pro novoroční preclík nejprve promíchejte droždí v misce s cukrem a vlažným mlékem, dokud se cukr a droždí nerozpustí.

2. Krok

2. Mouku prosijte do velké mísy a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte směs kvasnic, sůl, žloutek a měkké máslo a zpracujte ručně nebo mixérem s hnětacími háky na hladké těsto.

3. Krok

3. Zakryjte těsto a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout, dokud se nezdvojnásobí.

4. Krok

4. Těsto na pomoučněné pracovní ploše znovu krátce prohněteme, poté ho formujeme do role a rozložíme do tvaru preclíků. Konce preclíků pevně stlačíme.

5. Krok

5. Zbývající žloutky smíchejte s mlékem a potřete tím Novoroční preclík. Posypte krupicovým cukrem.

6. Krok

6. Pečte novoroční preclík v předehřáté troubě při 180 °C (ventilátor 160 °C) asi 30 minut, dokud není zlatohnědý.

7. Krok

7. Nechejte vychladnout a vychutnejte si! Hodí se také k snídani ve sváteční dny.

Podobné recepty

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.

Švédský "Lussekatter"

Lussekatter neboli Luciiny kočky jsou tradiční švédské kynuté pečivo, které se peče na Lucii 13. prosince. Tento recept jsem připravila již několikrát a vždy se líbil mé rodině i hostům. Jsou měkké, mírně sladké a mají nepřekonatelnou šafránovou chuť. Z tohoto receptu je asi 20 kusů.

Müsli sušenky k snídani pro děti

Tento recept na müsli sušenky miluji. Jsou chutné, zdravé a tak snadné na přípravu, že je rády dělají i moje děti. Jsou ideální k snídani, jako svačina mezi jídly nebo odpolední sladká pochoutka. Tento recept jsem vlastně dělala už několikrát a jsem ráda, že se s vámi o něj teď mohu podělit!

Pečeme veganský jablečný chléb

Jako vášnivá pekařka a opravdová milovnice jablek patří jablečný chléb už dlouho k základním pilířům mých pekařských pokusů v kuchyni. Zjistila jsem, že se dobře hodí jako sladká snídaně i jako kávový nebo zimní čajový koláč. Díky své voňavé skořicovo-jablečné vůni nejen povzbudí smysly, ale také rozprostře útulnost po celém domě.

Zdravé sušenky na hubnutí bez lepku

Tyto sušenky jsou mým absolutním favoritem, pokud jde o zdravé svačinky. Nejenže jsou velmi chutné, ale mají také nízký obsah kalorií, jsou veganské a bezlepkové. Tento recept jsem objevila před několika lety, když jsem hledala zdravé alternativy k mým obvyklým svačinám - od té doby je peču. Jsou ideální s sebou nebo jako svačina mezi jídly.

Rakouský ořechový striezel s kynutým těstem

V průběhu let jsem vyzkoušela mnoho receptů na dorty, ale ten na Nussstriezel má v mém srdci zvláštní místo. Tento typický rakouský koláč je nadýchaný i křupavý a vyzařuje teplo a útulnost. Doma ho nejraději pečeme v chladných zimních dnech - ta svůdná vůně, která se při pečení šíří celým domem, je prostě nesrovnatelná.

Domácí skořicové rohlíčky z kynutého těsta

Tento recept jsem dělala už několikrát a pokaždé se povedl. Skořicové rohlíčky jsou na povrchu lehce křupavé, uvnitř úžasně měkké a šťavnatá vrstva sladké polevy to celé dokonale doplňuje. Jsou dokonalým doplňkem k rannímu šálku horké kávy nebo sladkým překvapením k odpolednímu čaji.

Nadýchaná banánová bábovka

Upečte si skvělou a výtečnou banánojvou bábovku! Tato vláčná banánová bábovka je zdravá a vaše díťka si ji zamilují.

Podobné recepty

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.

Švédský "Lussekatter"

Lussekatter neboli Luciiny kočky jsou tradiční švédské kynuté pečivo, které se peče na Lucii 13. prosince. Tento recept jsem připravila již několikrát a vždy se líbil mé rodině i hostům. Jsou měkké, mírně sladké a mají nepřekonatelnou šafránovou chuť. Z tohoto receptu je asi 20 kusů.

Müsli sušenky k snídani pro děti

Tento recept na müsli sušenky miluji. Jsou chutné, zdravé a tak snadné na přípravu, že je rády dělají i moje děti. Jsou ideální k snídani, jako svačina mezi jídly nebo odpolední sladká pochoutka. Tento recept jsem vlastně dělala už několikrát a jsem ráda, že se s vámi o něj teď mohu podělit!

Pečeme veganský jablečný chléb

Jako vášnivá pekařka a opravdová milovnice jablek patří jablečný chléb už dlouho k základním pilířům mých pekařských pokusů v kuchyni. Zjistila jsem, že se dobře hodí jako sladká snídaně i jako kávový nebo zimní čajový koláč. Díky své voňavé skořicovo-jablečné vůni nejen povzbudí smysly, ale také rozprostře útulnost po celém domě.

Zdravé sušenky na hubnutí bez lepku

Tyto sušenky jsou mým absolutním favoritem, pokud jde o zdravé svačinky. Nejenže jsou velmi chutné, ale mají také nízký obsah kalorií, jsou veganské a bezlepkové. Tento recept jsem objevila před několika lety, když jsem hledala zdravé alternativy k mým obvyklým svačinám - od té doby je peču. Jsou ideální s sebou nebo jako svačina mezi jídly.

Rakouský ořechový striezel s kynutým těstem

V průběhu let jsem vyzkoušela mnoho receptů na dorty, ale ten na Nussstriezel má v mém srdci zvláštní místo. Tento typický rakouský koláč je nadýchaný i křupavý a vyzařuje teplo a útulnost. Doma ho nejraději pečeme v chladných zimních dnech - ta svůdná vůně, která se při pečení šíří celým domem, je prostě nesrovnatelná.

Domácí skořicové rohlíčky z kynutého těsta

Tento recept jsem dělala už několikrát a pokaždé se povedl. Skořicové rohlíčky jsou na povrchu lehce křupavé, uvnitř úžasně měkké a šťavnatá vrstva sladké polevy to celé dokonale doplňuje. Jsou dokonalým doplňkem k rannímu šálku horké kávy nebo sladkým překvapením k odpolednímu čaji.

Nadýchaná banánová bábovka

Upečte si skvělou a výtečnou banánojvou bábovku! Tato vláčná banánová bábovka je zdravá a vaše díťka si ji zamilují.

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Cizrna

16 recepty

Dezert

1578 recepty

Masové pokrmy

1133 recepty

Zapečené

382 recepty

Snídaně

484 recepty

Oběd

2275 recepty

Mascarpone

99 recepty

Pečivo

484 recepty