INZERCE

Nejlepší recept na rizoto

Dobré rizoto vůbec nemusí mít základ z masa. Naopak! Ty nejlepší a nejznámější recepty na krémovou rýži vznikly naprosto bez něj.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 1 polévková lžíce soli a další Přidáno do
  • 6 pl extra panenského olivového oleje Přidáno do
  • 12 velká bílá cibule Přidáno do
  • 1 jemně nakrájená asi šálku Přidáno do
  • 2 šálky rýže carnaroli arborio alebo japonské rýže na sushi Přidáno do
  • 1 šálek suchého bílého vína Přidáno do
  • 5 lžíce másla nakrájeného na kousky Přidáno do
  • 134 šálků jemně nastrouhaného parmezánu Přidáno do
  • čerstvě mletý černý pepř Přidáno do
INZERCE

Postup

45 min.
1. Krok

Ve středně velkém hrnci smíchejte 1 polévkovou lžíci soli a 10 šálků vody. Na mírném ohni přiveďte k varu.

2. Krok

Mezitím rozehřejte olej v 6qt. holandské troubě na střední teplotu. Cibuli se špetkou soli za častého míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní a nezačne měknout, 6-8 minut. Přidejte ½ šálku vody a za častého míchání vařte, dokud se voda neodpaří a cibule na oleji nezesklovatí a zcela nezměkne, asi 5 minut (přidání vody umožní cibuli vařit jemně a důkladně, aniž by získala barvu). Ochutnejte cibuli; pokud je ještě vůbec tvrdá, přidejte další kapku vody a pokračujte ve vaření, dokud nebude rozplývavě měkká.

3. Krok

Přidejte rýži a dobře promíchejte, aby se pokryla olejem. Za stálého míchání vařte, dokud zrnka rýže nejsou na okrajích průsvitná a při dopadu na stěny a dno hrnce nevydávají sklovitý klapavý zvuk, asi 5 minut. Obalení zrnek olejem před přidáním tekutiny pomáhá rýži vařit rovnoměrně, aby se zvenku nestala kašovitou dříve, než změkne střed. Přidejte víno a další špetku soli.

4. Krok

Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte, dokud se víno zcela neodpaří, asi 2 minuty.

5. Krok

Snižte teplotu na střední stupeň a poté přidávejte k rýži horkou osolenou vodu po ¾ šálku za stálého míchání, aby se tekutina před přidáním dalšího množství zcela vstřebala, dokud není rýže al dente a obklopená tekutou, nepříliš hustou krémovou suspenzí, 25-30 minut. Každý

6. Krok

Přídavek by měl trvat 2-3 minuty, než se vstřebá; pokud se vše vyvíjí rychleji, snižte teplotu na středně nízkou. Postupné vstřebávání a neustálé míchání jsou klíčem k tomu, aby se škroby z rizota uvolnily a vytvořily jeho charakteristickou krémovou konzistenci. Možná nebudete

7. Krok

Potřebovat všechnu horkou vodu, ale raději se přiklánějte k polévce než ke kaši. Výsledná konzistence by měla být spíše tekutá než pevná. Rýži začněte kontrolovat asi po 15 minutách; zrnka by měla být měkká, ale ne kašovitá, s mírně pevným středem, který po ochutnání nezanechává mezi zuby křídový nebo kousavý zbytek. Rýži nepřevařujte!

8. Krok

Odstavte hrnec z ohně, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Postupně přidávejte 1¼ šálku parmezánu a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a tekutina obklopující rizoto nebude krémová, ale velmi tekutá. V případě potřeby přilijte další horkou osolenou vodu, abyste dosáhli správné konzistence. Ochutnejte a dochuťte solí.

9. Krok

Rozdělte rizoto do misek. Každou z nich posypte mletým pepřem. Podávejte se zbývající ½ šálku parmazánu vedle sebe.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

128 recepty

Saláty

264 recepty

Dorty

314 recepty

Dýně

49 recepty

Masové pokrmy

1366 recepty

Oběd

2774 recepty

Těstoviny

300 recepty

Houby

119 recepty

Dezert

1870 recepty

Banán

163 recepty

Sušenky

20 recepty