INZERCE

Zdroj: https://pixabay.com/photos/cuisine-delicious-meat-detail-18796/?download

Svíčková

Svíčková ve smetanové omáčce je považována za královnu českých omáčkových pokrmů, česky se jí říká svíčková. Pro české rodiny je to klasické jídlo k nedělnímu rodinnému obědu, protože nejlepší je, když se maso připraví a naloží den předem.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 750 g hovězí svíčkové nebo hovězího zadního Přidáno do
  • 55 g uzená slanina Přidáno do
  • 1 šálek ml hovězího nebo zeleninového vývaru Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • pepř Přidáno do
  • 1 polévková lžíce octa Přidáno do
  • 1 velká mrkev nakrájená na kostičky Přidáno do
  • 200 g kořenového celeru střední kořen nakrájený na kostičky Přidáno do
  • 1 střední kořen petržele Přidáno do
  • nakrájený na kostičky Přidáno do
  • 1 velká cibule Přidáno do
  • nakrájená na kousky Přidáno do
  • 100 g máslo Přidáno do
  • rozpuštěné Přidáno do
  • 10 zrnek černého pepře Přidáno do
  • 4 bobule nového koření Přidáno do
  • 2 dopisy bobkový list Přidáno do
  • 1 Lžíce šťáva z citronu nebo octa Přidáno do
  • 1 Trochu šálek ml husté smetany plus mléka Přidáno do
  • v případě potřeby univerzální mouka Přidáno do
  • v případě potřeby cukr Přidáno do
INZERCE

Postup

105 min.
1. Krok

Maso namažte sádlem (napíchněte ho nožem nebo velkou kuchyňskou jehlou a proužky sádla propíchejte svíčkovou. Používáte-li velký kus masa, tuk předem zmrazte; snáze se pak protáhne po celé délce), osolte a opepřete, přidejte koření, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, citronovou šťávu, ocet a maso zalijte rozpuštěným máslem, aby se utěsnilo. Nechtemarinovat v lednici přes noc.

2. Krok

Podlijte vývarem, přiklopte pokličkou a poduste v troubě při teplotě 160 °C, dokud nebude maso velmi měkké - mělo by jít nakrájet vidličkou. To obvykle trvá 2-4 hodiny. Maso vyjměte a zeleninu propasírujte přes jemné síto (pro extra jemnou strukturu můžete použít i plátno). Pokud textura stále není příliš jemná a krémová, použijte ruční mixér.

3. Krok

Přidejte smetanu a přiveďte k varu; podle chuti osolte, přidejte citron, ocet nebo cukr (já cukr nepoužívám, mrkev je obvykle dostatečně sladká). Pokud je omáčka málo hustá, můžete ji zahustit trochou mouky, ale snad to zvládnete i bez ní.

4. Krok

Svíčkovou nakrájejte na půl centimetru silná kolečka; ta vložte zpět do omáčky, aby se prohřála.

5. Krok

Podávejte s brusinkovou zavařeninou. Zcela tradičním způsobem podávání svíčkové je také vložení malého kopečku šlehačky do omáčky.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Sušení

28 recepty

Rýže

176 recepty

Dršťky

118 recepty

Saláty

267 recepty

Mascarpone

131 recepty

Vánoční

84 recepty

Dýně

51 recepty

Snídaně

664 recepty

Oběd

2815 recepty

Pečivo

534 recepty

Masové pokrmy

1380 recepty