INZERCE

Zdroj: Pixabay : jilbrundin0

Švédský "Lussekatter"

Lussekatter neboli Luciiny kočky jsou tradiční švédské kynuté pečivo, které se peče na Lucii 13. prosince. Tento recept jsem připravila již několikrát a vždy se líbil mé rodině i hostům. Jsou měkké, mírně sladké a mají nepřekonatelnou šafránovou chuť. Z tohoto receptu je asi 20 kusů.

INZERCE

Ingredience

porce
20
  • 1 Gram Šafránové nitě Přidáno do
  • 250 ml mléko Přidáno do
  • 75 Gram čerstvé droždí Přidáno do
  • 200 Gram cukr Přidáno do
  • 125 Gram rozpuštěné máslo Přidáno do
  • 2 Vejce Přidáno do
  • 12 Čajová lžička sůl Přidáno do
  • 600 Gram Pšeničná mouka Přidáno do
  • Sultánky na ozdobu Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Chcete-li upéct švédský lussekatter, rozdrťte šafránová vlákna v hmoždíři. Tento krok pomáhá získat ze šafránu maximum chuti.

2. Krok

Mléko mírně zahřejte, ale nenechte ho horké. Je důležité, aby bylo mléko pouze vlažné, protože příliš horké mléko zničí kvasnice a těsto nevykyne.

3. Krok

Droždí rozdrobte ve velké míse a rozmíchejte s vlažným mlékem a 50 g cukru dohladka. To by mělo trvat asi 5 minut, dokud se droždí zcela nerozpustí.

4. Krok

Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, sůl, zbylý cukr a šafrán a dobře promíchejte.

5. Krok

Postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.

6. Krok

Připravte si 2 plechy s pečicím papírem.

7. Krok

Těsto rozdělte na 20 dílů a z každého vytvarujte pramen dlouhý asi 20 cm. Poté je stočte do tvaru \S\ a položte na plechy. Do středu každého závinu vtlačte sultánku.

8. Krok

Formy přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout.

9. Krok

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

10. Krok

Rozšlehejte zbývající vejce a potřete jím lussekatter. Po upečení tak získají krásnou zlatavou barvu.

11. Krok

Lussekatter pečte 15-20 minut dozlatova.

12. Krok

Před podáváním nechte švédský "Lussekatter" vychladnout na mřížce.

Podobné recepty

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.

Novoroční preclík

Novoroční preclík je tradiční pečivo, které se především v Německu a německy mluvících zemích peče a dává k Novému roku. Symbolizuje štěstí a požehnání pro nový rok. Preclík je sladký, měkký a nadýchaný a chutná skvěle s máslem nebo marmeládou.

Rakouský ořechový striezel s kynutým těstem

V průběhu let jsem vyzkoušela mnoho receptů na dorty, ale ten na Nussstriezel má v mém srdci zvláštní místo. Tento typický rakouský koláč je nadýchaný i křupavý a vyzařuje teplo a útulnost. Doma ho nejraději pečeme v chladných zimních dnech - ta svůdná vůně, která se při pečení šíří celým domem, je prostě nesrovnatelná.

Domácí skořicové rohlíčky z kynutého těsta

Tento recept jsem dělala už několikrát a pokaždé se povedl. Skořicové rohlíčky jsou na povrchu lehce křupavé, uvnitř úžasně měkké a šťavnatá vrstva sladké polevy to celé dokonale doplňuje. Jsou dokonalým doplňkem k rannímu šálku horké kávy nebo sladkým překvapením k odpolednímu čaji.

Nadýchaná banánová bábovka

Upečte si skvělou a výtečnou banánojvou bábovku! Tato vláčná banánová bábovka je zdravá a vaše díťka si ji zamilují.

Zdravé ovesné sušenky

Tyto křupavé a chutné ovesné sušenky jsou perfektním doplňkem k odpolední kávě. Jsou také neuvěřitelně snadné a rychlé na přípravu.

Domácí balkánská kuchyně Upstipci

Ustipci jsou druh koblihy, která je v balkánské kuchyni velmi oblíbená. Jsou snadné na přípravu a vynikající - zejména když jsou ještě teplé. Ráda je podávám k snídani nebo jako svačinu pro děti. Uvnitř jsou úžasně nadýchané a měkké, s příjemně křupavou kůrkou.

Vánoční sušenky s Nutellou

Tyto sušenky s Nutellou patří k mým nejoblíbenějším vánočním pochoutkám. Tento recept jsem v průběhu let zdokonalila a vždycky se líbí dětem i dospělým. Jsou měkké, čokoládové a neuvěřitelně snadné na přípravu, jsou dokonalým doplňkem k šálku horkého kakaa.

Podobné recepty

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.

Novoroční preclík

Novoroční preclík je tradiční pečivo, které se především v Německu a německy mluvících zemích peče a dává k Novému roku. Symbolizuje štěstí a požehnání pro nový rok. Preclík je sladký, měkký a nadýchaný a chutná skvěle s máslem nebo marmeládou.

Rakouský ořechový striezel s kynutým těstem

V průběhu let jsem vyzkoušela mnoho receptů na dorty, ale ten na Nussstriezel má v mém srdci zvláštní místo. Tento typický rakouský koláč je nadýchaný i křupavý a vyzařuje teplo a útulnost. Doma ho nejraději pečeme v chladných zimních dnech - ta svůdná vůně, která se při pečení šíří celým domem, je prostě nesrovnatelná.

Domácí skořicové rohlíčky z kynutého těsta

Tento recept jsem dělala už několikrát a pokaždé se povedl. Skořicové rohlíčky jsou na povrchu lehce křupavé, uvnitř úžasně měkké a šťavnatá vrstva sladké polevy to celé dokonale doplňuje. Jsou dokonalým doplňkem k rannímu šálku horké kávy nebo sladkým překvapením k odpolednímu čaji.

Nadýchaná banánová bábovka

Upečte si skvělou a výtečnou banánojvou bábovku! Tato vláčná banánová bábovka je zdravá a vaše díťka si ji zamilují.

Zdravé ovesné sušenky

Tyto křupavé a chutné ovesné sušenky jsou perfektním doplňkem k odpolední kávě. Jsou také neuvěřitelně snadné a rychlé na přípravu.

Domácí balkánská kuchyně Upstipci

Ustipci jsou druh koblihy, která je v balkánské kuchyni velmi oblíbená. Jsou snadné na přípravu a vynikající - zejména když jsou ještě teplé. Ráda je podávám k snídani nebo jako svačinu pro děti. Uvnitř jsou úžasně nadýchané a měkké, s příjemně křupavou kůrkou.

Vánoční sušenky s Nutellou

Tyto sušenky s Nutellou patří k mým nejoblíbenějším vánočním pochoutkám. Tento recept jsem v průběhu let zdokonalila a vždycky se líbí dětem i dospělým. Jsou měkké, čokoládové a neuvěřitelně snadné na přípravu, jsou dokonalým doplňkem k šálku horkého kakaa.

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Cizrna

16 recepty

Masové pokrmy

1133 recepty

Dezert

1579 recepty

Snídaně

484 recepty

Zapečené

382 recepty

Dorty

274 recepty

Mascarpone

99 recepty

Pečení

1793 recepty

Rýže

147 recepty