INZERCE

Zdroj: https://unsplash.com/photos/fRmdIVd9bcs

Kulajda - česká houbová polévka

Hlavní ingrediencí je v tomto receptu houba. Češi je rádi sbírají. Rodiny mají své zásoby sušených hub, které se každý podzim v houbařské sezóně doplňují.

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • brambory Přidáno do
  • a Nesolené máslo univerzální mouka na vaření jíšky Přidáno do
  • cukr Přidáno do
  • sušené houby Přidáno do
  • Vysokoprocentní smetana Přidáno do
  • ocet Přidáno do
  • čerstvý kopr Přidáno do
  • mletý černý pepř Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • 3 šálky hovězího vývaru Přidáno do
  • 2 šálky vody na vaření sušených hub Přidáno do
INZERCE

Postup

45 min.
1. Krok

KROK 1: Sušené houby vhoďte do hrnce se 2 hrnky vody, přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15 minut. Dejte stranou.

2. Krok

KROK 2: Uděláme jíšku, kterou polévku zahustíme: V hrnci se silnějším dnem rozpustíme na středním plameni nesolené máslo. Přidejte univerzální mouku, míchejte 1 minutu.

3. Krok

KROK 3: Začněte přidávat po dávkách hovězí vývar: přidejte ½ šálku vývaru, dobře promíchejte. Pokračujte, dokud se vývar nespotřebuje. Tato metoda zabrání tomu, abyste v polévce skončili s hrudkami.

4. Krok

KROK 4: Přidejte do polévky houbový vývar, uvařené houby přeceďte. Přidejte sůl, promíchejte. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut vařit.

5. Krok

KROK 5: Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostky. Přidejte do polévky spolu s uvařenými houbami a vařte dalších 15 minut, dokud kostky brambor nezměknou.

6. Krok

KROK 6: Nasekejte čerstvý kopr, nepoužívejte stonky, pouze měkké zelené listy.

7. Krok

KROK 7: Odstavte polévku ze sporáku, vlijte smetanu, zamíchejte. Přidejte ocet, cukr, mletý pepř a nasekaný kopr. Už nevařte. Promícháme vařečkou, podle potřeby dochutíme solí/nebo cukrem.

8. Krok

KROK 8: Polévku kulajdu nechte 5 minut odležet a podávejte.

Podobné recepty

Slovenská vánoční kapustnica

Nejlepší vánoční zelná polévka podle tohoto receptu je úplná hračka.

Klopsy z mletého masa

Tradiční recept na klopsy z mletého mäsa, který je oblíbený nejen mezi dětmi. Tentokrát vám představíme klopsy ve vynikající omáčce.

Boršč vegetariánská ruská kuchyně

Boršč jsem připravovala a vychutnávala v mnoha variantách, ale tato vegetariánská verze vyniká. Je plná chuti a uspokojí potřebu něčeho vydatného a sytého, aniž bychom se museli uchýlit k masu. Zemitá chuť zeleniny dokonale ladí se sladkokyselou chutí červené řepy a rajčat.

Vydatná domácí polévka z kysaného zelí

Není nic lepšího než teplá a chutná polévka z kysaného zelí v chladných zimních dnech. Tento recept je tradičním rodinným receptem, který jsem připravovala nesčetněkrát. Vždy má sytou a uspokojivou chuť a je dokonce vegetariánský. Posypaná trochou kmínu je gurmánským požitkem!

Kulajda podle Pauluse

Kulajda je tradiční česká polévka, která se připravuje z houbového vývaru, smetany, kyselé okurky a vajec. Recept od kuchaře Pauluse je jednoduchý a kvalitní, který garantuje vynikající chuť.

Vegetariánská pórková polévka, rychlá a snadná

Miluji polévky v jakékoli podobě a připravuji je často. Jednou z mých oblíbených variant je vegetariánská pórková polévka. Je nejen zdravá, ale také opravdu chutná a úžasně krémová. Za chladných večerů poskytne to správné teplo a útulnost. Tento recept často připravuji pro svou rodinu a přátele a ráda bych se o něj podělila i s vámi.

Krémová vegetariánská polévka ze sladkých brambor

Tuto polévku jsem si velmi oblíbila. Poprvé jsem ji ochutnala jednoho chladného zimního večera a okamžitě mě zaujala její pikantní a zároveň sladká chuť. Zahřeje vás zevnitř a je výjimečně chutná. Především se mi líbí snadná příprava a to, že všechny ingredience už máte většinou doma.

Česnečka

Hledáte zázračnou polévku, která vás postaví na nohy? Česnečka organismus doslova nakopne a navíc je jednoduchá i rychlá na přípravu. Má mnoho podob, ale my razíme heslo, že v jednoduchosti je síla. Doplnit ji můžete krutony a sýrem.

Podobné recepty

Slovenská vánoční kapustnica

Nejlepší vánoční zelná polévka podle tohoto receptu je úplná hračka.

Klopsy z mletého masa

Tradiční recept na klopsy z mletého mäsa, který je oblíbený nejen mezi dětmi. Tentokrát vám představíme klopsy ve vynikající omáčce.

Boršč vegetariánská ruská kuchyně

Boršč jsem připravovala a vychutnávala v mnoha variantách, ale tato vegetariánská verze vyniká. Je plná chuti a uspokojí potřebu něčeho vydatného a sytého, aniž bychom se museli uchýlit k masu. Zemitá chuť zeleniny dokonale ladí se sladkokyselou chutí červené řepy a rajčat.

Vydatná domácí polévka z kysaného zelí

Není nic lepšího než teplá a chutná polévka z kysaného zelí v chladných zimních dnech. Tento recept je tradičním rodinným receptem, který jsem připravovala nesčetněkrát. Vždy má sytou a uspokojivou chuť a je dokonce vegetariánský. Posypaná trochou kmínu je gurmánským požitkem!

Kulajda podle Pauluse

Kulajda je tradiční česká polévka, která se připravuje z houbového vývaru, smetany, kyselé okurky a vajec. Recept od kuchaře Pauluse je jednoduchý a kvalitní, který garantuje vynikající chuť.

Vegetariánská pórková polévka, rychlá a snadná

Miluji polévky v jakékoli podobě a připravuji je často. Jednou z mých oblíbených variant je vegetariánská pórková polévka. Je nejen zdravá, ale také opravdu chutná a úžasně krémová. Za chladných večerů poskytne to správné teplo a útulnost. Tento recept často připravuji pro svou rodinu a přátele a ráda bych se o něj podělila i s vámi.

Krémová vegetariánská polévka ze sladkých brambor

Tuto polévku jsem si velmi oblíbila. Poprvé jsem ji ochutnala jednoho chladného zimního večera a okamžitě mě zaujala její pikantní a zároveň sladká chuť. Zahřeje vás zevnitř a je výjimečně chutná. Především se mi líbí snadná příprava a to, že všechny ingredience už máte většinou doma.

Česnečka

Hledáte zázračnou polévku, která vás postaví na nohy? Česnečka organismus doslova nakopne a navíc je jednoduchá i rychlá na přípravu. Má mnoho podob, ale my razíme heslo, že v jednoduchosti je síla. Doplnit ji můžete krutony a sýrem.

Reels

Nové