INZERCE
Krkonošská kulajda

Krkonošská kulajda

Tradiční česká polévka která nesmí chybět na horské chatě. Poléva je charakteristická svou sladkokyselou chutí s koprem. Kulajdu připravíte ze sušených, ale i čerstvý či nakládaných hub. Základními surovinami jsou vždy brambory, kopr, houby a vejce.

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 20 g masla Přidáno do
  • 5 g drcený kmín Přidáno do
  • 75 g hladká mouka Přidáno do
  • 80 g sušené houby Přidáno do
  • voda ze spařených hub Přidáno do
  • 500 g brambory Přidáno do
  • 250 ml mléko Přidáno do
  • 2 ks bobkový list Přidáno do
  • 200 ml Tučná smetana Přidáno do
  • 6 vejce Přidáno do
  • 100 g čerstvý kopr Přidáno do
  • 20 g cukru Přidáno do
  • 30 ml octa podle chuti Přidáno do
  • sůl a pepř Přidáno do

Výživové hodnoty a cena

Pro správné fungování webu vypněte v prohlížeči blokování reklam.

INZERCE

Postup

45 min.
1. Krok

Nejprve si dejte do mističky sušené houby a zalijte je horkou vodou. Dejte stranou a nechte nabobtnat. pokud máte čertsvé tak je zpěnte na másle s kmíném.

2. Krok

Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostičky a dejte vařit do osolené vody. Brambory vařte na mírném ohni tak aby byli celou dobu ponořené do změknutí brambor cca 20min.

3. Krok

V hrnci si rozpusťte máslo a na mírném ohni jej nechte rozehřát. Poté přidejte lžičku kmínu, bobkokvý list promíchejte a nechte ho rozvonět. Zaprašte 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání lehce půl minutky orestujte aby se udělala kaše a neměli jsme v mouce hrudky.

4. Krok

Základ zalijte vývarem z hub a mlékem vše rozmíchejte tak, aby nebyla směs hrudkovitá. Přidejte houby a vše osolte a opepřete. Podle potřeby podlijte vodou z vařených brambor.

INZERCE
5. Krok

Jakmile jsou brambory měkké, přidejte je do polévky, přilijte smetanu a přidejte nasekaný kopr. Pokud je směs moc hustá přidejte ještě vodu z brambor na rozředění.

6. Krok

Nakonec polévku dochuťte cukrem, octem a podle potřeby solí s pepřem.

7. Krok

Kulajdu podávejte se zastřeným vejcem (vejce uvařené v octové vodě) a nasekaným čerstvým koprem.

Krkonošská kulajda - krok přípravy 1

Ohodnoťte tento recept

Líbí se vám tento recept?

Jak jste tento recept připravili?

0 / 255
Přidejte fotografii

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

134 recepty

Brokolice

77 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

570 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1421 recepty

Saláty

274 recepty

Čočka

38 recepty
Recipe author image Vojtech_Postulka

Krkonošská kulajda

Tradiční česká polévka která nesmí chybět na horské chatě. Poléva je charakteristická svou sladkokyselou chutí s koprem. Kulajdu připravíte ze sušených, ale i čerstvý či nakládaných hub. Základními surovinami jsou vždy brambory, kopr, houby a vejce.

45
Zápis
6
Počet porcí
Postup
1. Krok

Nejprve si dejte do mističky sušené houby a zalijte je horkou vodou. Dejte stranou a nechte nabobtnat. pokud máte čertsvé tak je zpěnte na másle s kmíném.

2. Krok

Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostičky a dejte vařit do osolené vody. Brambory vařte na mírném ohni tak aby byli celou dobu ponořené do změknutí brambor cca 20min.

3. Krok

V hrnci si rozpusťte máslo a na mírném ohni jej nechte rozehřát. Poté přidejte lžičku kmínu, bobkokvý list promíchejte a nechte ho rozvonět. Zaprašte 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání lehce půl minutky orestujte aby se udělala kaše a neměli jsme v mouce hrudky.

4. Krok

Základ zalijte vývarem z hub a mlékem vše rozmíchejte tak, aby nebyla směs hrudkovitá. Přidejte houby a vše osolte a opepřete. Podle potřeby podlijte vodou z vařených brambor.

5. Krok

Jakmile jsou brambory měkké, přidejte je do polévky, přilijte smetanu a přidejte nasekaný kopr. Pokud je směs moc hustá přidejte ještě vodu z brambor na rozředění.

6. Krok

Nakonec polévku dochuťte cukrem, octem a podle potřeby solí s pepřem.

7. Krok

Kulajdu podávejte se zastřeným vejcem (vejce uvařené v octové vodě) a nasekaným čerstvým koprem.

Ingredience
20 g
masla
5 g
drcený kmín
75 g
hladká mouka
80 g
sušené houby
voda ze spařených hub
500 g
brambory
250 ml
mléko
2 ks
bobkový list
200 ml
Tučná smetana
6
vejce
100 g
čerstvý kopr
20 g
cukru
30 ml
octa podle chuti
sůl a pepř