INZERCE

Zdroj: Pixabay: Couleur

Jednoduchý recept na ořechový chléb

Tento vydatný ořechový chléb je v mé kuchyni rodinnou klasikou, kterou dělám už léta. Chléb má příjemnou pikantní chuť, na povrchu je křupavý a uvnitř měkký. Skvěle chutná se sýrem a džemem nebo jen tak s máslem. Vlašské ořechy dodávají chlebu příjemnou strukturu a zvláštní chuť. Vyzkoušejte ho, vaše rodina si ořechový chléb zamiluje !

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 500 Gram Pšeničná mouka Přidáno do
  • 1 Balení sušené droždí Přidáno do
  • 1 Čajová lžička sůl Přidáno do
  • 2 Čajová lžička cukr Přidáno do
  • 300 ml vlažná voda Přidáno do
  • 150 Gram Vlašské ořechy, nahrubo nasekané Přidáno do

Výživové hodnoty a cena

Pro správné fungování webu vypněte v prohlížeči blokování reklam.

INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Chcete-li upéct ořechový chléb, nejprve nahrubo nasekejte vlašské ořechy a opečte je na pánvi bez tuku, dokud nejsou voňavé. Buďte však opatrní, mohou se rychle spálit. Já vlašské ořechy nejraději pražím, protože se tím zintenzivní jejich chuť.

2. Krok

Do velké mísy dejte pšeničnou mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Důležité je, aby droždí nepřišlo do přímého kontaktu se solí, protože sůl narušuje činnost droždí. Proto dávám do mísy nejprve mouku, pak na jednu stranu droždí, na druhou cukr a sůl.

3. Krok

Pomalu přidávejte vlažnou vodu a dřevěnou lžící míchejte, abyste vytvořili těsto. Zde je potřeba trpělivost - zpočátku vznikne lepkavé těsto, které se špatně krotí, ale pokud budete míchat dál, suroviny se postupně spojí v hladké těsto.

4. Krok

Nyní do těsta vmíchejte opražené vlašské ořechy. Podle mých zkušeností se ořechy do těsta nejlépe zapracovávají rukama. Těsto může být zpočátku trochu lepkavé, ale hnětením ořechy nasákne a zpevní se.

INZERCE
5. Krok

Přikryjte těsto a nechte ho na teplém místě kynout alespoň dvě hodiny, dokud se nezdvojnásobí. Často dávám těsto do trouby (samozřejmě vypnuté), protože je tam příjemné teplo a průvan.

6. Krok

Těsto znovu prohněťte a vytvarujte bochník. Bochník můžete nechat znovu vykynout, ale já ho dávám přímo do trouby vyhřáté na 180 °C a peču ho asi 40-45 minut. Ořechový chléb by měl mít zlatohnědou kůrku a při poklepání na dno by měl znít dutě.

Ohodnoťte tento recept

Líbí se vám tento recept?

Jak jste tento recept připravili?

0 / 255
Přidejte fotografii

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

134 recepty

Brokolice

77 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

570 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1422 recepty

Saláty

274 recepty

Čočka

38 recepty
Recipe author image Gretarezepte

Jednoduchý recept na ořechový chléb

Tento vydatný ořechový chléb je v mé kuchyni rodinnou klasikou, kterou dělám už léta. Chléb má příjemnou pikantní chuť, na povrchu je křupavý a uvnitř měkký. Skvěle chutná se sýrem a džemem nebo jen tak s máslem. Vlašské ořechy dodávají chlebu příjemnou strukturu a zvláštní chuť. Vyzkoušejte ho, vaše rodina si ořechový chléb zamiluje !

120
Zápis
6
Počet porcí
Postup
1. Krok

Chcete-li upéct ořechový chléb, nejprve nahrubo nasekejte vlašské ořechy a opečte je na pánvi bez tuku, dokud nejsou voňavé. Buďte však opatrní, mohou se rychle spálit. Já vlašské ořechy nejraději pražím, protože se tím zintenzivní jejich chuť.

2. Krok

Do velké mísy dejte pšeničnou mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Důležité je, aby droždí nepřišlo do přímého kontaktu se solí, protože sůl narušuje činnost droždí. Proto dávám do mísy nejprve mouku, pak na jednu stranu droždí, na druhou cukr a sůl.

3. Krok

Pomalu přidávejte vlažnou vodu a dřevěnou lžící míchejte, abyste vytvořili těsto. Zde je potřeba trpělivost - zpočátku vznikne lepkavé těsto, které se špatně krotí, ale pokud budete míchat dál, suroviny se postupně spojí v hladké těsto.

4. Krok

Nyní do těsta vmíchejte opražené vlašské ořechy. Podle mých zkušeností se ořechy do těsta nejlépe zapracovávají rukama. Těsto může být zpočátku trochu lepkavé, ale hnětením ořechy nasákne a zpevní se.

5. Krok

Přikryjte těsto a nechte ho na teplém místě kynout alespoň dvě hodiny, dokud se nezdvojnásobí. Často dávám těsto do trouby (samozřejmě vypnuté), protože je tam příjemné teplo a průvan.

6. Krok

Těsto znovu prohněťte a vytvarujte bochník. Bochník můžete nechat znovu vykynout, ale já ho dávám přímo do trouby vyhřáté na 180 °C a peču ho asi 40-45 minut. Ořechový chléb by měl mít zlatohnědou kůrku a při poklepání na dno by měl znít dutě.

Ingredience
500 Gram
Pšeničná mouka
1 Balení
sušené droždí
1 Čajová lžička
sůl
2 Čajová lžička
cukr
300 ml
vlažná voda
150 Gram
Vlašské ořechy, nahrubo nasekané