Filo těsto
Filo jsou tenké pláty těsta, které se používají k výrobě mnoha oblíbených řeckých jídel, jako je baklava a spanakopita.
Ingredience
- 14 g chlebové nebo pizzové mouky protein
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 Lžíce octa
- 1 Lžíce oleje
- 150 g voda
- 100 g másla při pokojové teplotě
- 50 g salámu
- 50 g syra
- 1 vejce
- 50 g bílého sýra nebo fety
- 1 lžička běžného jogurtu
- Pálená jalapeno paprička z nádoby
- máslo
Nejnovější letáky
Postup
Smíchejte v kuchyňském robotu 300 g chlebové nebo pizzové mouky, 1 lžičku soli a cukru, a 1 lžíci octa a oleje.
Zapněte kuchyňský robot a přidejte 150 g vody o pokojové teplotě (nebo alespoň většinu z ní).
Těsto seškrábněte ze stran mísy a vytvořte z něj kouli.
Pokud se těsto neshromažďuje, přidejte další lžíci vody.
Nechte robot pracovat dalších 20 sekund.
Vyjměte těsto i suché části na pracovní plochu a zpracujte, dokud nebudou všechny ingredience spojeny a těsto hladké.
Rozdělte těsto na 3 relativně stejné části a znovu je prohněťte.
Spojte švy na spodní straně těsta.
Rozmačkejte koule těsta do tvaru disku a na obě strany nanesete dostatek másla.
Zakryjte těsto v míse a nechte jej odstát hodinu.
Nakrájejte 50 g salámu na kolečka a pak na půlky.
Nakrájejte 50 g sýra na kostičky.
Rozklepněte vejce, rozdrobte 50 g bílého sýra nebo fety a přidejte lžičku běžného jogurtu.
V závislosti na slanosti sýra přidejte sůl.
Na plech dejte máslo a roztáhněte jej.
Na pracovní plochu dejte velké množství másla a rozetřete jej do kruhu o průměru 40 cm (15 palců).
Vyndejte první disk a na těsto dejte další máslo, otočte jej a opakujte.
Dlaněmi začněte těsto tlačit ke stranám, soustřeďte se hlavně na okraje.
Zvedněte jeden konec těsta a rukou jej podržte pod jeho středem.
Stejnými kroky pokračujte ze všech stran.
Těsto přilepte na část pracovní plochy bez másla.
Pokračujte v pomalém a klidném táhnutí bez přílišného protahování těsta.
Natáhněte okraje podél celé délky těsta, aby byly co nejtenčí.
Těsto přeložte napůl pro první pečivo.
Na dvě třetiny těsta dejte náplň ze sýra, salámu a jalapeno papriček z nádoby a přidejte 1-2 lžíce tekutiny z nádoby s papričkami.
Zabalte pečivo do trojúhelníkových tvarů, přičemž se ujistěte, že jej zabalíte maximálně 3-4krát, aby se řádně upeklo.
Okraje zabalte pod pečivo a umístěte jej na pekáč.
Na střed těsta rozdrobte 50 g bílého sýra nebo fety a zabalte obě strany pro druhé pečivo.
Zavřete těsto jako knihu a umístěte jej na pekáč.
Pro třetí pečivo natáhněte kůru do protáhlého tvaru.
Na dvě třetiny těsta opět dejte náplň a začněte balit.
První dva závity udělejte velmi volné a nakonec je zabalte úplně.
Ohrňte okraje směrem ke středu, ale nechte také místo pro rozpínání během pečení.
Pečivo potřete hojně máslem a upečte při 210 °C (410 °F) v horkovzdušné nebo ventilátorové troubě po dobu 20 minut, dokud nebude zlatohnědé.
Po 10 minutách otočte plech, aby se všechny strany pekly rovnoměrně.
Pečivo přikryjte čistou utěrkou na 15-20 minut