Zdroj: FB: Recepty co vařily naše babičky
Tvarohová štola
Je to tradiční český dezert, který mi vždy připomene mé dětství. Je dokonale vláčný a lahodný, ideální pro rodinné oslavy nebo jako odměna po náročném dni.
Ingredience
- 450 g hladké mouky
 - 1 kus prášek do pečiva
 - 125 g moučkového cukru
 - 150 g rozpuštěného másla
 - 250 g tlustého tvarohu
 - 2 kus vejce
 - kůra z citrónu a pomeranče
 - 1⁄4 mleté vanilky
 - 50 g rozinek namočených v rumu
 - 50 g sušených višní namočených v pomerančovém likéru
 - 100 g kandované pomerančové kůry
 - 50 g mandlových lupínků
 
Nejnovější letáky
Postup
V míse prosejte mouku s práškem do pečiva a cukrem.
Přidejte máslo a lehce ho promíchejte.
Potom přidejte vajíčka d tvarohem, kůry, vanilku a ručně vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
Na pomoučeném vále těsto rozválejte a přidejte k němu ovoce a mandlové lupínky.
Vyválejte jej na tloušťku asi 3 cm.
Podél delší části těsto zahněte a přeložte tak, aby vrchní část končila v třičtvrtině spodní části těsta.
Případně štolu ještě upravte a pečte ji na plechu vystlaném pečícím papírem. Trouba je vyhřátá na 180 ° C, pečeme 20 minut. Následně na 160 ° C pečeme 30 - 35 minut.
Horkou štolu potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.