INZERCE

Zdroj: beats3 from Getty Images

Sušená rajčata

Domácí sušení rajčat patří k mým oblíbeným kulinářským činnostem. Díky této jednoduché činnosti mám vždy po ruce jedinečná, aromatická a chuťově výrazná rajčata, která jsou skvělým doplňkem mnoha mých pokrmů. Tento recept vřele doporučuji, zejména pokud máte přístup k čerstvým, zralým rajčatům - rozdíl v chuti je opravdu znatelný!

INZERCE

Ingredience

porce
3
  • 2 kg Zralá rajčata Přidáno do
  • 4 lžíce Soli Přidáno do
  • 2 hlavy Česnek Přidáno do
  • 1 svazek čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn). Přidáno do
  • slunečnicový olej Přidáno do
INZERCE

Postup

360 min.
1. Krok

Nejprve si připravte rajčata. Omyjte je a rozkrojte na poloviny. Velká rajčata můžete nakrájet na více kusů. Snažte se však, aby byla zhruba stejně velká - tím zajistíte, že se budou rovnoměrně sušit.

2. Krok

Rajčata položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby slupka byla na dně. Posypte je solí (solí nešetřete, pomáhá procesu sušení). Přidejte česnek nakrájený na plátky.

3. Krok

Rajčata pečte v troubě vyhřáté na 100 °C asi 5 hodin. Čas od času zkontrolujte, zda rajčata nejsou příliš suchá - záleží na chuti, já mám ráda, když jsou ještě trochu šťavnatá.

4. Krok

Když jsou rajčata dobře vysušená, vyjměte je z trouby a ještě teplá je naaranžujte do sklenic. Do každé sklenice přidáme také čerstvé bylinky - ty dodají našim rajčatům další chuť.

5. Krok

Nakonec nalijte olej do sklenic tak, aby byla rajčata zcela pokryta. Tento krok je klíčový, protože olej chrání rajčata před plísní a umožňuje jejich delší trvanlivost.

6. Krok

Po vychladnutí rajčata uzavřete a uložte na tmavém a chladném místě.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

133 recepty

Brokolice

76 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

566 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1414 recepty

Saláty

273 recepty

Čočka

38 recepty