INZERCE

Zdroj: vikif for iStockPhotos

Rakouský ořechový striezel s kynutým těstem

V průběhu let jsem vyzkoušela mnoho receptů na dorty, ale ten na Nussstriezel má v mém srdci zvláštní místo. Tento typický rakouský koláč je nadýchaný i křupavý a vyzařuje teplo a útulnost. Doma ho nejraději pečeme v chladných zimních dnech - ta svůdná vůně, která se při pečení šíří celým domem, je prostě nesrovnatelná.

INZERCE

Ingredience

porce
12

Na těsto:

  • 500 g Mouka Přidáno do
  • 20 g čerstvé droždí Přidáno do
  • 80 g cukr Přidáno do
  • 1 Štipka sůl Přidáno do
  • 1 střední vejce Přidáno do
  • 250 ml mléko Přidáno do
  • 80 g máslo Přidáno do

Pro náplň:

  • 200 g mleté lískové oříšky Přidáno do
  • 100 g cukr Přidáno do
  • 1 Čajová lžička skořice Přidáno do
  • 100 ml mléko Přidáno do
INZERCE

Postup

80 min.
1. Krok

U receptu na Nussstriezel začněte s přípravou těsta: ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.

2. Krok

Mléko mírně zahřejte a rozpusťte v něm droždí. Dávejte pozor, aby mléko nebylo příliš horké, protože by mohlo dojít k usmrcení droždí a těsto by nemohlo vykynout.

3. Krok

Do mísy s moukou přidejte směs droždí spolu s vejcem a máslem o pokojové teplotě. Vše dobře prohněťte, dokud nezískáte hladké těsto. Doporučuji hníst těsto alespoň 10 minut - podpoříte tím tvorbu lepku a zajistíte, že koláč bude pěkně nadýchaný.

4. Krok

Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho velikost zhruba nezdvojnásobí.

5. Krok

Mezitím si můžete připravit náplň: Poté smíchejte mleté lískové oříšky, cukr a skořici a postupně přidávejte tolik mléka, aby vznikla roztíratelná směs.

6. Krok

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník a rovnoměrně na něj rozetřete ořechovou náplň. Nyní těsto srolujte z delší strany.

7. Krok

Položte roládu na plech vyložený pečicím papírem a několikrát ji ostrým nožem nařízněte. Tím se nejen zlepší vzhled, ale řezy také zajistí, že koláč během pečení rovnoměrně vykyne.

8. Krok

Nussstriezel pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní/spodní ohřev) přibližně 35-40 minut dozlatova.

9. Krok

Před krájením nechte rakouský koláč mírně vychladnout - tak se plně rozvine úžasná chuť ořechové náplně.

10. Krok

Nussstriezel je rozhodně jeden z mých nejoblíbenějších dortů a doufám, že se bude líbit i vám. Přeji vám příjemnou zábavu při jeho pečení!

Podobné recepty

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.

Švédský "Lussekatter"

Lussekatter neboli Luciiny kočky jsou tradiční švédské kynuté pečivo, které se peče na Lucii 13. prosince. Tento recept jsem připravila již několikrát a vždy se líbil mé rodině i hostům. Jsou měkké, mírně sladké a mají nepřekonatelnou šafránovou chuť. Z tohoto receptu je asi 20 kusů.

Novoroční preclík

Novoroční preclík je tradiční pečivo, které se především v Německu a německy mluvících zemích peče a dává k Novému roku. Symbolizuje štěstí a požehnání pro nový rok. Preclík je sladký, měkký a nadýchaný a chutná skvěle s máslem nebo marmeládou.

Domácí skořicové rohlíčky z kynutého těsta

Tento recept jsem dělala už několikrát a pokaždé se povedl. Skořicové rohlíčky jsou na povrchu lehce křupavé, uvnitř úžasně měkké a šťavnatá vrstva sladké polevy to celé dokonale doplňuje. Jsou dokonalým doplňkem k rannímu šálku horké kávy nebo sladkým překvapením k odpolednímu čaji.

Rychlá příprava sušenek s arašídovým máslem pro děti

Sušenky s arašídovým máslem jsou mou nejoblíbenější pochoutkou a dělala jsem je už nesčetněkrát. Jejich příprava je velmi snadná a nejlepší na tom je, že potřebujete jen pár jednoduchých ingrediencí. Každé sousto slibuje bohatou chuť arašídového másla a sušenky jsou tak křupavé, že jim prostě neodoláte. Jsou ideální svačinkou pro každou denní dobu a děti je také milují!

Pečeme jednoduché máslové sušenky

Tento jednoduchý recept na máslové sušenky je v mé rodině dlouhodobě oblíbený. Připravila jsem ho na mnoha vánočních večírcích, narozeninových oslavách nebo jen při příjemných víkendech. Díky dokonalé kombinaci křupavého a jemného jsou tyto sušenky hitem pro malé i velké.

Nadýchaná banánová bábovka

Upečte si skvělou a výtečnou banánojvou bábovku! Tato vláčná banánová bábovka je zdravá a vaše díťka si ji zamilují.

Zdravé ovesné sušenky

Tyto křupavé a chutné ovesné sušenky jsou perfektním doplňkem k odpolední kávě. Jsou také neuvěřitelně snadné a rychlé na přípravu.

Podobné recepty

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, který jsem si během dovolené na ostrově obzvlášť oblíbila. Plochý chléb z kynutého těsta je pozoruhodně lehký, dokonale sladký a podávaný čerstvý z pece je přímo božský. Přesně to, co vám za sněhových zimních rán přinese domů kousek letního pocitu.

Švédský "Lussekatter"

Lussekatter neboli Luciiny kočky jsou tradiční švédské kynuté pečivo, které se peče na Lucii 13. prosince. Tento recept jsem připravila již několikrát a vždy se líbil mé rodině i hostům. Jsou měkké, mírně sladké a mají nepřekonatelnou šafránovou chuť. Z tohoto receptu je asi 20 kusů.

Novoroční preclík

Novoroční preclík je tradiční pečivo, které se především v Německu a německy mluvících zemích peče a dává k Novému roku. Symbolizuje štěstí a požehnání pro nový rok. Preclík je sladký, měkký a nadýchaný a chutná skvěle s máslem nebo marmeládou.

Domácí skořicové rohlíčky z kynutého těsta

Tento recept jsem dělala už několikrát a pokaždé se povedl. Skořicové rohlíčky jsou na povrchu lehce křupavé, uvnitř úžasně měkké a šťavnatá vrstva sladké polevy to celé dokonale doplňuje. Jsou dokonalým doplňkem k rannímu šálku horké kávy nebo sladkým překvapením k odpolednímu čaji.

Rychlá příprava sušenek s arašídovým máslem pro děti

Sušenky s arašídovým máslem jsou mou nejoblíbenější pochoutkou a dělala jsem je už nesčetněkrát. Jejich příprava je velmi snadná a nejlepší na tom je, že potřebujete jen pár jednoduchých ingrediencí. Každé sousto slibuje bohatou chuť arašídového másla a sušenky jsou tak křupavé, že jim prostě neodoláte. Jsou ideální svačinkou pro každou denní dobu a děti je také milují!

Pečeme jednoduché máslové sušenky

Tento jednoduchý recept na máslové sušenky je v mé rodině dlouhodobě oblíbený. Připravila jsem ho na mnoha vánočních večírcích, narozeninových oslavách nebo jen při příjemných víkendech. Díky dokonalé kombinaci křupavého a jemného jsou tyto sušenky hitem pro malé i velké.

Nadýchaná banánová bábovka

Upečte si skvělou a výtečnou banánojvou bábovku! Tato vláčná banánová bábovka je zdravá a vaše díťka si ji zamilují.

Zdravé ovesné sušenky

Tyto křupavé a chutné ovesné sušenky jsou perfektním doplňkem k odpolední kávě. Jsou také neuvěřitelně snadné a rychlé na přípravu.

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Cizrna

17 recepty

Masové pokrmy

1140 recepty

Dezert

1592 recepty

Snídaně

490 recepty

Dorty

282 recepty

Zapečené

384 recepty

Mascarpone

100 recepty

Pečení

1810 recepty