:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/5ff6613125baff6246d8788e329735.jpeg)
Hovězí kližka s kostí na červeném víně
Hovězí kližka s kostí na červeném víně se šťouchanými bramborami
Ingredience
Suroviny
- 1 kg hovězí maso
- 100 g slanina
- 2 ks červené cibule
- 2 ks mrkve
- 2 ks řapíkatého celeru
- 150 g krémových žampionů
- 4 stroužky česneku
- 2 lžice rajčatového protlaku
- 750 ml červeného vína Merlot
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítku Rozmarýn
- 2 dopisy bobkové
- 1 ks badiánu
- Sůl čerstvě mletý pepř
- olej na opečení
Na brambory
- 800 g brambor
- 100 g anglické slaniny
- 2 jarní cibulky
- 50 g masla
- Sůl mletý černý pepř
Nejnovější letáky
Postup
1
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/fe183440637c7ea79689bef84cce0d.jpeg)
Maso osolíme a opepříme. V hlubokém hrnci ho zprudka opečeme na oleji ze všech stran dozlatova, pak vyjmeme a dáme stranou.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/1dbe52c49693615b111a21942a29e7.jpeg)
2
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/b6f45e0cd117aa071e452efa92b479.jpeg)
Do stejného hrnce přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, badyán, bobkový list, slaninu a vše spolu orestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli. Restujeme do změknutí.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/76fe33bbc15a94a7bd59a91e77cdfc.jpeg)
Přidáme nasekaný česnek, žampiony a krátce opečeme. Vmícháme rajčatový protlak a necháme ho rozvonět.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/6deb0400c8917dcad0758edf701b10.jpeg)
Vrátíme maso do hrnce, přidáme bylinky a zalijeme ho červeným vínem tak, aby bylo maso z větší části ponořené.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/eff18a8edbf43dea33b1b2c3f84eb9.jpeg)
5
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/58200e4edb7eed4cb17eac99dca5b9.jpeg)
Hrnec přiklopíme a maso dusíme pod pokličkou v rozehřáté troubě na 190 °C cca 2,5–3 hodiny, dokud nezměkne a neodděluje se od kosti.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/f24cbb7006e0a51de072bdeef28c48.jpeg)
Na konci případně dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme lehce zredukovat odkrytím nebo krátkým povařením bez víka.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/3214f6a3b4c66f742440cc1172900e.jpeg)
7
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/6efb45ec82772371c43c5fe7596806.jpeg)
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a opečeme ji dozlatova, jarní cibulku nasekáme na kolečka. Uvařené brambory slijeme, osušíme a rozšťoucháme s máslem. Přidáme opečenou slaninu i s výpekem, jarní cibulku a vše dochutíme solí a pepřem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/d06e772dd5132b39f8a86d0de69ba9.jpeg)
Ihned podáváme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/CZlBhHCgr-yQWAtXWXdE/6b77205bc511720147e4120a6bc749.jpeg)