Hovězí kližka s kostí na červeném víně
Hovězí kližka s kostí na červeném víně se šťouchanými bramborami
Ingredience
Suroviny
- 1 kg hovězí maso
- 100 g slanina
- 2 ks červené cibule
- 2 ks mrkve
- 2 ks řapíkatého celeru
- 150 g krémových žampionů
- 4 stroužky česneku
- 2 lžice rajčatového protlaku
- 750 ml červeného vína Merlot
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítku Rozmarýn
- 2 dopisy bobkové
- 1 ks badiánu
- Sůl čerstvě mletý pepř
- olej na opečení
Na brambory
- 800 g brambor
- 100 g anglické slaniny
- 2 jarní cibulky
- 50 g masla
- Sůl mletý černý pepř
Nejnovější letáky
Postup
1
Maso osolíme a opepříme. V hlubokém hrnci ho zprudka opečeme na oleji ze všech stran dozlatova, pak vyjmeme a dáme stranou.
2
Do stejného hrnce přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, badyán, bobkový list, slaninu a vše spolu orestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli. Restujeme do změknutí.
Přidáme nasekaný česnek, žampiony a krátce opečeme. Vmícháme rajčatový protlak a necháme ho rozvonět.
Vrátíme maso do hrnce, přidáme bylinky a zalijeme ho červeným vínem tak, aby bylo maso z větší části ponořené.
5
Hrnec přiklopíme a maso dusíme pod pokličkou v rozehřáté troubě na 190 °C cca 2,5–3 hodiny, dokud nezměkne a neodděluje se od kosti.
Na konci případně dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme lehce zredukovat odkrytím nebo krátkým povařením bez víka.
7
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a opečeme ji dozlatova, jarní cibulku nasekáme na kolečka. Uvařené brambory slijeme, osušíme a rozšťoucháme s máslem. Přidáme opečenou slaninu i s výpekem, jarní cibulku a vše dochutíme solí a pepřem.
Ihned podáváme.