:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/YrYrABYZIsqV_OzYHCqD/737f21b5f8215f352b04cc4628682b.jpeg)
Zdroj: oleksandranaumenko from Canva
Žitný chléb bez kvásku
Recept na křupavý domácí žitný chléb, který nevyžaduje kvásek. Tento chléb je plný živin a má robustní chuť, která je skvělá při servírování s máslem nebo pro robustní sendviče.
Ingredience
- 500 g žitné mouky
- 500 g hladké mouky
- 20 g Solamyl
- 10 g sůl
- 10 g Suché droždí
- 600 ml vody
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. V míse smíchejte žitnou mouku, hladkou mouku, solamyl, sůl a droždí.
Pomalu přidejte vodu a míchejte, dokud se nevytvoří těsto. Těsto by mělo být pevné a mělo by se odtrhnout od stěn misky.
Vyndejte těsto z misky a na mírně pomoučněném povrchu ho vypracujte do hladkého a elastického. Formujte těsto do bochánku.
Vložte těsto na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout po dobu 1 hodiny.
Po uplynutí kynutí těsto zase lehce prohněťte a znovu ho nechte kynout dalších 30 minut.
Pomocí ostrého nože udělejte na povrchu těsta několik šikmých řezů. Vložte do předehřáté trouby a pečte po dobu 30 minut.
Poté snižte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 20 minut, nebo dokud chléb nezačne znít dutě, když na něj klepnete. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na drátěné mřížce.