INZERCE

Větrník na plech

Větrník je tradiční český dezert, který se skládá z křehkého listového těsta, vanilkového krému a karamelové polevy. Recept na větrníky je trochu náročnější, ale s trochou trpělivosti a pečlivosti se vám určitě povede.

INZERCE

Ingredience

porce
10

Suroviny

  • 50 g hladké mouky Přidáno do
  • 14 lžičky soli Přidáno do
  • 150 g studeného másla Přidáno do
  • nakrájeného na kostičky Přidáno do
  • 100 ml studené vody Přidáno do

Vanilkový krém

  • 500 ml mléka Přidáno do
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu Přidáno do
  • 6 žloutků Přidáno do
  • 150 g cukru Přidáno do
  • 60 g hladké mouky Přidáno do
  • 60 g kukuřičného škrobu Přidáno do
  • 250 ml šlehačky Přidáno do

Karamelová poleva

  • 200 g cukru Přidáno do
  • 60 ml vody Přidáno do
  • 60 g másla Přidáno do
  • 100 ml smetany na šlehání min tuku Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Listové těsto:

2. Krok

Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Přidejte nakrájené máslo a promíchejte, dokud není máslo s moukou dobře spojeno. Přidejte studenou vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

3. Krok

Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej odpočinout v lednici asi 30 minut.

4. Krok

Troubu předehřejte na 200 °C (390 °F). Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte jej na pomoučněném povrchu na tloušťku asi 3-4 mm. Vykrajujte kolečka o průměru asi 4-5 cm.

5. Krok

Na plech s pečicím papírem rozložte vykrojená kolečka a pečte je v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud nebudou zlatavě hnědé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

6. Krok

Vanilkový krém:

7. Krok

V kastrolu zahřejte mléko s vanilkovým luskem nebo extraktem. Ve velké míse ušlehejte žloutky s cukrem do světlé a husté pěny. Přidejte mouku a kukuřičný škrob, míchejte, dokud nevznikne hladká směs.

8. Krok

Postupně přidejte horké mléko do směsi se žloutky, neustále míchejte. Poté směs přelijte zpět do kastrolu a vařte na mírném ohni

Podobné recepty

Tradiční recept na Mille feuille

Mille-feuille, což ve francouzštině znamená "tisíc listů", je tradiční francouzský zákusek složený z vrstev listového těsta a krému. Tento zákusek je trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Následuje základní recept:

Cannoli siciliani

250 g hladké mouky 30 g cukru 30 g másla, změklého 1 vejce 60 ml bílého vína Špetka soli Olej pro smažení 500 g ricotty 150 g cukru moučka 100 g kandovaného ovoce (pomerančová kůra, citronová kůra apod.), nasekaného 50 g čokolády,
anna01
anna01
Náhled receptu Cuketový perník - vynikající hrníčkový recept
Videorecept

Cuketový perník - vynikající hrníčkový recept

Vynikající cuketový perník, je to skvělá alternativa klasického perníku. S cuketou, kořením a medem je perník krásně chutný a měkký, zároveň však nízkokalorický.

Pravé americké cookies s čokoládou

Vynikající recept na pravé americké cookies s čokoládou. Plné sladké čokolády, uvnitř měkkoučké a přitom krásně křupavé!

Jablečný štrůdl, snadný a rychlý recept

Jablečný štrůdl je klasickým českým dezertem, který je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a vůni. Jeho příprava je rychlá a výsledek stojí za to.

Šlehačková bábovka, rychlá a nádherně vláčná

Šlehačková bábovka je česká klasika, ještě o trošku lepší než klasická hrníčková bábovka. S tímto receptem budete mít bábovku krásně nadýchanou a jemnou.

Vláčný jablečný perník

Vláčný jablečný perník je skvělý pokrm pro všechny milovníky sladkých dobrot. Jeho měkká a voňavá textura se skvěle hodí ke kávě nebo čaji. Jablečný perník je typický pro západní Evropu.
anna01
anna01
Náhled receptu Křehká jahodová bublanina
Videorecept

Křehká jahodová bublanina

Jahodová bublanina je jednoduchý a rychlý způsob, jak si připravit lahodný a svěží dezert plný jahod. Je to skvělá volba pro všechny milovníky sladkých pokrmů a jahod.

Podobné recepty

Tradiční recept na Mille feuille

Mille-feuille, což ve francouzštině znamená "tisíc listů", je tradiční francouzský zákusek složený z vrstev listového těsta a krému. Tento zákusek je trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Následuje základní recept:

Cannoli siciliani

250 g hladké mouky 30 g cukru 30 g másla, změklého 1 vejce 60 ml bílého vína Špetka soli Olej pro smažení 500 g ricotty 150 g cukru moučka 100 g kandovaného ovoce (pomerančová kůra, citronová kůra apod.), nasekaného 50 g čokolády,
anna01
anna01
Náhled receptu Cuketový perník - vynikající hrníčkový recept
Videorecept

Cuketový perník - vynikající hrníčkový recept

Vynikající cuketový perník, je to skvělá alternativa klasického perníku. S cuketou, kořením a medem je perník krásně chutný a měkký, zároveň však nízkokalorický.

Pravé americké cookies s čokoládou

Vynikající recept na pravé americké cookies s čokoládou. Plné sladké čokolády, uvnitř měkkoučké a přitom krásně křupavé!

Jablečný štrůdl, snadný a rychlý recept

Jablečný štrůdl je klasickým českým dezertem, který je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a vůni. Jeho příprava je rychlá a výsledek stojí za to.

Šlehačková bábovka, rychlá a nádherně vláčná

Šlehačková bábovka je česká klasika, ještě o trošku lepší než klasická hrníčková bábovka. S tímto receptem budete mít bábovku krásně nadýchanou a jemnou.

Vláčný jablečný perník

Vláčný jablečný perník je skvělý pokrm pro všechny milovníky sladkých dobrot. Jeho měkká a voňavá textura se skvěle hodí ke kávě nebo čaji. Jablečný perník je typický pro západní Evropu.
anna01
anna01
Náhled receptu Křehká jahodová bublanina
Videorecept

Křehká jahodová bublanina

Jahodová bublanina je jednoduchý a rychlý způsob, jak si připravit lahodný a svěží dezert plný jahod. Je to skvělá volba pro všechny milovníky sladkých pokrmů a jahod.

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Masové pokrmy

1090 recepty

Snídaně

448 recepty

Saláty

199 recepty

Zapečené

377 recepty

Oběd

2171 recepty

Pečivo

475 recepty

Dorty

256 recepty