INZERCE

Zdroj: FB: Recepty co vařily naše babičky

Vánočka z 9 pramenů

Vánočku z 9 pramenů peču každý rok v prosinci a každou rodinu těší její bohatá chut´ a nádherný vzhled. Její příprava je sice trochu časově náročnější, ale konečný výsledek rozhodně stojí za to.

INZERCE

Ingredience

porce
2
  • 40 g droždí Přidáno do
  • 110 g cukru krupice Přidáno do
  • 250 ml mléka Přidáno do
  • 500 g polohrubé mouky Přidáno do
  • 3 špetky Soli Přidáno do
  • 2 kus žloutky Přidáno do
  • 125 g masla Přidáno do
  • Citronová kůra z citronu Přidáno do
  • 40 g rozinek Přidáno do
  • 1 vejce na potření vánočky Přidáno do
  • Mandle Přidáno do

Výživové hodnoty a cena

Pro správné fungování webu vypněte v prohlížeči blokování reklam.

INZERCE

Postup

360 min.
1. Krok

Mouku prosejte do velké mísy a uprostřed udělejte jamku. Do jamky vlijte trochu vlažného mléka, přidejte droždí a cukr. Přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut kvasit.

2. Krok

Poté do mísy přidejte zbytek mléka, vejce, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, rozpuštěné máslo a rozinky. Těsto vypracujte do hladka. Těsto by mělo být trochu tvrdší, raději ho nepřimíchejte více mouky. Nechte ho povstat pod utěrkou asi hodinu na teplém místě.

3. Krok

Poté těsto rozdělte na devět stejných částí. Každou část vyválejte na 50 cm dlouhý váleček. Z válečků upleťte trojpramennou vánočku.

4. Krok

Pletení z devíti válečků není jednoduché, ale je to zábavné. Doporučuji si na internetu vyhledat návod, jak na to. Je důležité si uvědomit, že horní i dolní konec musí být zašpetkován, aby se vánočka nerozpadla.

INZERCE
5. Krok

Vánočka by měla kynout minimálně dvě hodiny na teplém místě. Před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem.

6. Krok

Pečete v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 50 minut. Pozor, horní část vánočky se peče rychle, tak ji v průběhu pečení přikryjte alobalom, aby nespalila.

7. Krok

První plátek položte na plech vyložený pečicím papírem a rukou lehce přitlačte střed plechu po celé jeho délce, abyste mohli položit druhý plátek.

8. Krok

Na druhé patro použijte 3 bochníky.

INZERCE
9. Krok

Položte na něj první vrstvu chlebíčků a přetáhněte okraje přes první, nejspodnější vrstvu.

10. Krok

Poslední vrstvu tvoří dva copy, které vytvarujete do spirály a položíte na vrchol housky.

11. Krok

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.

Ohodnoťte tento recept

Líbí se vám tento recept?

Jak jste tento recept připravili?

0 / 255
Přidejte fotografii

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

134 recepty

Brokolice

77 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

570 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1422 recepty

Saláty

274 recepty

Čočka

38 recepty
Recipe author image Iwa

Vánočka z 9 pramenů

Vánočku z 9 pramenů peču každý rok v prosinci a každou rodinu těší její bohatá chut´ a nádherný vzhled. Její příprava je sice trochu časově náročnější, ale konečný výsledek rozhodně stojí za to.

360
Zápis
2
Počet porcí
Postup
1. Krok

Mouku prosejte do velké mísy a uprostřed udělejte jamku. Do jamky vlijte trochu vlažného mléka, přidejte droždí a cukr. Přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut kvasit.

2. Krok

Poté do mísy přidejte zbytek mléka, vejce, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, rozpuštěné máslo a rozinky. Těsto vypracujte do hladka. Těsto by mělo být trochu tvrdší, raději ho nepřimíchejte více mouky. Nechte ho povstat pod utěrkou asi hodinu na teplém místě.

3. Krok

Poté těsto rozdělte na devět stejných částí. Každou část vyválejte na 50 cm dlouhý váleček. Z válečků upleťte trojpramennou vánočku.

4. Krok

Pletení z devíti válečků není jednoduché, ale je to zábavné. Doporučuji si na internetu vyhledat návod, jak na to. Je důležité si uvědomit, že horní i dolní konec musí být zašpetkován, aby se vánočka nerozpadla.

5. Krok

Vánočka by měla kynout minimálně dvě hodiny na teplém místě. Před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem.

6. Krok

Pečete v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 50 minut. Pozor, horní část vánočky se peče rychle, tak ji v průběhu pečení přikryjte alobalom, aby nespalila.

7. Krok

První plátek položte na plech vyložený pečicím papírem a rukou lehce přitlačte střed plechu po celé jeho délce, abyste mohli položit druhý plátek.

8. Krok

Na druhé patro použijte 3 bochníky.

9. Krok

Položte na něj první vrstvu chlebíčků a přetáhněte okraje přes první, nejspodnější vrstvu.

10. Krok

Poslední vrstvu tvoří dva copy, které vytvarujete do spirály a položíte na vrchol housky.

11. Krok

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.

Ingredience
40 g
droždí
110 g
cukru krupice
250 ml
mléka
500 g
polohrubé mouky
3 špetky
Soli
2 kus
žloutky
125 g
masla
Citronová kůra z citronu
40 g
rozinek
1 vejce
na potření vánočky
Mandle