INZERCE

Aioli omáčka

Aioli je tradiční středomořská omáčka, která pochází z regionu Provence ve Francii. Je to v podstatě emulze česneku a olivového oleje a je oblíbená pro svou výraznou a pikantní chuť.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 4 stroužky česneku Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • 1 žloutek nejlépe z vejce od slepic na pastvě Přidáno do
  • 1 lžička hořčice Dijon Přidáno do
  • 250 ml extra panenského olivového oleje Přidáno do
  • 1 lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy Přidáno do
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti Přidáno do
INZERCE

Postup

20 min.
1. Krok

Česnek oloupejte a vymačkejte nebo jemně nasekejte. Přidejte špetku soli a důkladně ho promíchejte, aby se uvolnila šťáva.

2. Krok

V misce smíchejte žloutek a hořčici.

3. Krok

Přidávejte olivový olej do mísy velmi pomalu, kapku po kapce, za stálého míchání. Tím vytvoříte emulzi. Když začne omáčka zahušťovat, můžete přidávat olej trochu rychleji.

4. Krok

Když je všechny olej začleněný, omáčka by měla být hustá a krémová. Přidejte česnek, ocet nebo citronovou šťávu a pepř podle chuti.

5. Krok

Omáčku chutnejte a případně přidejte více soli, pepře nebo kyseliny podle chuti.

6. Krok

Přede servírováním nechte aioli odpočívat alespoň půl hodiny, aby se chutě propojily.

7. Krok

Aioli je skvělá jako dip k pečeným bramborám, zelenině, grilovaným pokrmům nebo jako součást sendvičů. Uchovávejte ji v lednici a spotřebujte do týdne.

8. Krok

Dobrou chuť!

Podobné recepty

Domácí bbq omáčka

Ten, kdo miluje omáčky a dipy a nebojí se výzev, tenhle recept je něco pro vás! BBQ omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky k masu a ke grilování. Jak se tato oblíbená omáčka připravuje? Více se dozvíte v receptu!

Tzatziki

Tzatziky jsou klasickým řeckým pokrmem z jogurtu, okurek, česneku a kopru, který se skvěle hodí jako příloha ke grilovaným masům nebo jako hvězda příštího talíře mezze. Jdeme na ně!

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku s ořechy se připravuje z listů divokého česneku, které se u nás vyskytují zhruba od poloviny března do května, protože se musí sklízet před rozkvětem.

Italská omáčka Tonnato z tuňáka s kapary a majonézou

Tento recept na omáčku Tonnato díky své výrazné chuti a univerzálnosti nikdy nezklame na žádném setkání. Osobně jsem ji vyzkoušela a otestovala mnohokrát a při každé přípravě je stále oblíbená mezi rodinou a přáteli. Rád ji kombinuji s chlazenými telecími kousky nebo ji roztírám na opečené bruschetty, jejíž krémová, pikantní chuť dokonale vyváží bohatost masa nebo jednoduše zvýrazní chuť toastů.

Italská omáčka ze smetanového sýra

Není nic lepšího než podávat krémový, teplý italský dip na večírcích nebo rodinných oslavách!

Jednoduchá marináda na žebra

Marinování žebírek je skvělý způsob, jak jim dodat bohatou a komplexní chuť. Tento nejlepší recept na marinádu pro žebra je rychlý na přípravu a používá běžné suroviny, které možná už máte doma.

Domácí chilli omáčka sriracha

Domácí chilli omáčka Sriracha je skvělá alternativa k zakoupeným omáčkám. Kombinace chilli papriček, česneku a dalších ingrediencí vám poskytne intenzivní chuť, kterou tato omáčka vyznačuje.

Jak udělat nejlepší dip z omáčky tahini

Tento jednoduchý a snadno připravitelný dip z tahini je bohatý, aromatický a skvěle se hodí jako příloha k hranolkům, pita chlebu nebo zelenině. Díky krémové konzistenci a jedinečné směsi chutí se jistě stane hitem na každém setkání nebo jednoduše jako chutná svačinka na doma.

Podobné recepty

Domácí bbq omáčka

Ten, kdo miluje omáčky a dipy a nebojí se výzev, tenhle recept je něco pro vás! BBQ omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky k masu a ke grilování. Jak se tato oblíbená omáčka připravuje? Více se dozvíte v receptu!

Tzatziki

Tzatziky jsou klasickým řeckým pokrmem z jogurtu, okurek, česneku a kopru, který se skvěle hodí jako příloha ke grilovaným masům nebo jako hvězda příštího talíře mezze. Jdeme na ně!

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku s ořechy se připravuje z listů divokého česneku, které se u nás vyskytují zhruba od poloviny března do května, protože se musí sklízet před rozkvětem.

Italská omáčka Tonnato z tuňáka s kapary a majonézou

Tento recept na omáčku Tonnato díky své výrazné chuti a univerzálnosti nikdy nezklame na žádném setkání. Osobně jsem ji vyzkoušela a otestovala mnohokrát a při každé přípravě je stále oblíbená mezi rodinou a přáteli. Rád ji kombinuji s chlazenými telecími kousky nebo ji roztírám na opečené bruschetty, jejíž krémová, pikantní chuť dokonale vyváží bohatost masa nebo jednoduše zvýrazní chuť toastů.

Italská omáčka ze smetanového sýra

Není nic lepšího než podávat krémový, teplý italský dip na večírcích nebo rodinných oslavách!

Jednoduchá marináda na žebra

Marinování žebírek je skvělý způsob, jak jim dodat bohatou a komplexní chuť. Tento nejlepší recept na marinádu pro žebra je rychlý na přípravu a používá běžné suroviny, které možná už máte doma.

Domácí chilli omáčka sriracha

Domácí chilli omáčka Sriracha je skvělá alternativa k zakoupeným omáčkám. Kombinace chilli papriček, česneku a dalších ingrediencí vám poskytne intenzivní chuť, kterou tato omáčka vyznačuje.

Jak udělat nejlepší dip z omáčky tahini

Tento jednoduchý a snadno připravitelný dip z tahini je bohatý, aromatický a skvěle se hodí jako příloha k hranolkům, pita chlebu nebo zelenině. Díky krémové konzistenci a jedinečné směsi chutí se jistě stane hitem na každém setkání nebo jednoduše jako chutná svačinka na doma.

Reels

Nové