INZERCE

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb je křupavý, chutný a vysoce výživný chléb, který se peče s použitím kvašení. Pro jeho přípravu budete potřebovat čas na dlouhé kynutí těsta.

INZERCE

Ingredience

porce
10
  • 100 g aktivního chlebového kvásku Přidáno do
  • 375 g vody teplé Přidáno do
  • 500 g hladké mouky nejlépe chlebové nebo celozrnné Přidáno do
  • 112 lžičky soli Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Nejlepší kváskový chléb připravíte následovně:

2. Krok

Připravte si kvásek: Potřebujete 100 g aktivního chlebového kvásku. Pokud nemáte kvásek, musíte si ho předem připravit z mouky a vody a nechat ho fermentovat po dobu několika dnů.

3. Krok

Smíchejte kvásek a vodu: Do mísy vložte kvásek a teplou vodu a promíchejte dohromady.

4. Krok

Přidejte mouku a sůl: Postupně přidávejte mouku a sůl do směsi kvásku a vody. Míchejte a zpracovávejte těsto, dokud není hladké a pružné.

5. Krok

Vypracování těsta: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho hnětejte asi 10 minut, dokud není pružné a hladké. Při potřebě můžete přidat trochu mouky, aby se těsto nepřilepovalo.

6. Krok

První kynutí: Těsto vložte zpět do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou nebo plastovou fólií a nechte kynout na teplém místě po dobu 4-6 hodin, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

7. Krok

Tvarování chleba: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho znovu promíchejte a zformujte do požadovaného tvaru - buď kulatého bochníku nebo dlouhého chleba.

8. Krok

Druhé kynutí: Přeneste těsto na pečicí papír nebo do zvýšeného pekáče a nechte ho kynout dalších 2-4 hodiny, dokud těsto opět nezdvojnásobí svůj objem.

9. Krok

Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 230°C (450°F). Pokud máte k dispozici horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na

Podobné recepty

Podmáslový chléb

Chléb z podmáslí je křehký a má jemnou, nasládlou chuť. Je ideální pro snídani nebo svačinu.

Olivový chléb

Recept na olivový chléb, který je jedním z mých nejoblíbenějších druhů domácího chleba. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, i když vyžaduje trochu trpělivosti.

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb je plný živin a má unikátní chuť. Navíc jej můžete snadno připravit doma.

Bezlepkový chléb z kukuřičné mouky

Bezlepkový chléb z kukuřičné mouky je vynikající volbou pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek.

Jednoduchý recept na ořechový chléb

Tento vydatný ořechový chléb je v mé kuchyni rodinnou klasikou, kterou dělám už léta. Chléb má příjemnou pikantní chuť, na povrchu je křupavý a uvnitř měkký. Skvěle chutná se sýrem a džemem nebo jen tak s máslem. Vlašské ořechy dodávají chlebu příjemnou strukturu a zvláštní chuť. Vyzkoušejte ho, vaše rodina si ořechový chléb zamiluje !

Žitný kváskový chleba

Tradiční žitný kváskový chleba, pečený z domácího kvásku. Chleba je hezky nadýchaný, s jemnou kůrkou a bohatou chutí. Tento recept je ideální pro začátečníky v pečení chleba.

Celozrnný chleba v domácí pekárně

Jednoduchý recept na to, jak si upéct vlastní celozrnný chléb z domácí pekárny.

Chléb z žitné mouky

Recept na vynikající zdravý žitný chléb se sezamovou posypkou.

Podobné recepty

Podmáslový chléb

Chléb z podmáslí je křehký a má jemnou, nasládlou chuť. Je ideální pro snídani nebo svačinu.

Olivový chléb

Recept na olivový chléb, který je jedním z mých nejoblíbenějších druhů domácího chleba. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, i když vyžaduje trochu trpělivosti.

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb je plný živin a má unikátní chuť. Navíc jej můžete snadno připravit doma.

Bezlepkový chléb z kukuřičné mouky

Bezlepkový chléb z kukuřičné mouky je vynikající volbou pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek.

Jednoduchý recept na ořechový chléb

Tento vydatný ořechový chléb je v mé kuchyni rodinnou klasikou, kterou dělám už léta. Chléb má příjemnou pikantní chuť, na povrchu je křupavý a uvnitř měkký. Skvěle chutná se sýrem a džemem nebo jen tak s máslem. Vlašské ořechy dodávají chlebu příjemnou strukturu a zvláštní chuť. Vyzkoušejte ho, vaše rodina si ořechový chléb zamiluje !

Žitný kváskový chleba

Tradiční žitný kváskový chleba, pečený z domácího kvásku. Chleba je hezky nadýchaný, s jemnou kůrkou a bohatou chutí. Tento recept je ideální pro začátečníky v pečení chleba.

Celozrnný chleba v domácí pekárně

Jednoduchý recept na to, jak si upéct vlastní celozrnný chléb z domácí pekárny.

Chléb z žitné mouky

Recept na vynikající zdravý žitný chléb se sezamovou posypkou.

Reels

Nové