INZERCE

Zdroj: https://unsplash.com/photos/5cFqO92t7pM

Jak vyrobit doma kombuchu

Kombucha je sladký čaj, který je následně fermentován pomocí scoby. SCOBY je vlastně zkratka pro symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek.

INZERCE

Ingredience

porce
1

Suroviny

  • 3 a půl litru vody Přidáno do
  • 1 šálek cukru nejlépe obyčejný krystalový cukr Přidáno do
  • 8 sáčků černého čaje Přidáno do
  • 2 Lžíce zeleného čaje nebo směsi nebo polévkové sypaného Přidáno do
  • čaje Přidáno do
  • 2 šálky startovacího čaje z poslední várky kombuchy nebo kombuchy zakoupené v Přidáno do
  • obchodě nepasterizované Přidáno do
  • s neutrální příchutí Přidáno do
  • 1 scoby na fermentační sklenici Přidáno do
  • domácí nebo zakoupený online Přidáno do

Nepovinné ochucující doplňky pro plnění do lahví

  • 1 šálky až nakrájeného ovoce Přidáno do
  • 2 šálky až ovocné šťávy Přidáno do
  • 1 Lžíce až polévkové ochuceného čaje například ibišek nebo Earl Grey Přidáno do
  • 14 šálku medu Přidáno do
  • 2 Lžíce až čerstvých bylinek nebo koření Přidáno do
INZERCE

Postup

30 min.
1. Krok

Připravte čajový základ: Přiveďte vodu k varu. Odstavte z ohně a vmíchejte cukr, aby se rozpustil. Vsypte čaj a nechte ho louhovat, dokud voda nevychladne. V závislosti na velikosti konvice to může trvat několik hodin. Proces chlazení můžete urychlit umístěním hrnce doledové lázně.

2. Krok

Přidejte startovací čaj: Jakmile je čaj vychladlý, vyjměte čajové sáčky nebo sceďte sypaný čaj.

3. Krok

Vmíchejte startovací čaj. (Díky zákysovému čaji je tekutina kyselá, což brání nepřátelským bakteriím, aby se v prvních dnech fermentace usídlily.)

4. Krok

Přendejte do sklenic a přidejte skoby: Směs nalijte do skleněné nádoby o objemu ji rozdělte mezi dvě čtvrtlitrové sklenice, v tom případě budete potřebovat 2 skoby) a

5. Krok

čistýma rukama skoby opatrně zasuňte do sklenice. Ústí sklenice zakryjte několika vrstvami pevně utkaného plátna, kávovými filtry nebo papírovými utěrkami zajištěnými gumičkou. (Pokud budete mít problémy s komáry nebo ovocnými muškami, použijte pevně utkané plátno nebo

6. Krok

Papírové utěrky, které hmyz lépe udrží mimo var).

7. Krok

Kvašte 7 až 10 dní: Sklenici uchovávejte při pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního světla a na místě, kde s ní nikdo nebude manipulovat. Kvašte 7 až 10 dní a pravidelně kombuchu a skoby kontrolujte.

8. Krok

Vyjmutí scoby: Před dalším zpracováním připravte a nechte vychladnout další konvici silného čaje pro další várku kombuchy, jak je popsáno výše. Čistýma rukama opatrně vyjměte scoby z kombuchy a položte jej na čistý talíř. Přitom jej zkontrolujte a odstraňte spodní vrstvu, pokud hodně zhoustne.

9. Krok

Hotovou kombuchu stáhněte do lahví: Odměřte startovací čaj z této várky kombuchy a odložte jej stranou pro další várku. Pomocí malého trychtýře nalijte fermentovanou kombuchu (v případě potřeby ji sceďte) do lahví spolu s případnou šťávou, bylinkami nebo ovocem, které chcete použít jako ochucovadlo. V každé láhvi nechte asi půl centimetru místa na pivo.

10. Krok

Případně kombuchu s příchutěmi nechte den nebo dva louhovat v jiné zakryté sklenici, sceďte a poté stáčejte do lahví).

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

129 recepty

Dorty

316 recepty

Dýně

50 recepty

Rýže

175 recepty

Sušenky

20 recepty

Saláty

265 recepty

V páře

213 recepty

Oběd

2783 recepty

Pečivo

521 recepty

Masové pokrmy

1368 recepty

Bezmasé pokrmy

1331 recepty