INZERCE

Zdroj: unsplash

Neuvěritelně měkký a snadný mrkvový dort

Recept na tento skvělý mrkvový dort, který nejen krásně vypadá, ale také skvěle chutná. Mrkvový dort je velmi svěží a nabourá všechny mýty o tom, že zelenina se do koláčů nehodí.

INZERCE

Ingredience

porce
8
  • MRKVOVÝ KOLÁČ Přidáno do
  • 2 šálky hladké mouky Přidáno do
  • 2 lžičky jedlé sody Přidáno do
  • 12 lžičky jemné mořské soli Přidáno do
  • 1 lžičky mleté skořice Přidáno do
  • 1 šálku řepkového nebo jiného rostlinného oleje Přidáno do
  • 1 šálek krystalového cukru Přidáno do
  • 1 šálek lehce zabaleného hnědého cukru Přidáno do
  • 1 lžička vanilkového extraktu Přidáno do
  • 4 velká vejce při pokojové teplotě Přidáno do
  • 3 šálky nastrouhané oloupané mrkve Přidáno do
  • 5 až středně velkých mrkví Přidáno do
  • 1 šálek nahrubo nasekaných pekanových ořechů Přidáno do
  • 12 šálku rozinek Přidáno do
  • KRÉMOVÁ POLEVA Přidáno do
  • 225 gramů smetanového sýra při pokojové teplotě Mascarpone Přidáno do
  • 1 šálku moučkového cukru Přidáno do
  • 13 šálku husté smetany ke šlehání Přidáno do
  • 12 šálku nahrubo nasekaných pekanových ořechů na posypání dortu Přidáno do
INZERCE

Postup

80 min.
1. Krok

PŘÍPRAVA TĚSTA

2. Krok

Umístěte rošt doprostřed trouby. Vymažte dvě kulaté dortové formy, dno vyložte pergamenovým papírem a poté vymažte i vrchní část. Nebo vymažte a vysypte moukou dno a boky obou forem.

3. Krok

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

4. Krok

Mouku, jedlou sodu, sůl a skořici šlehejte ve střední míse, dokud se velmi dobře nespojí.

5. Krok

V samostatné míse vyšlehejte olej, krystalový cukr, hnědý cukr a vanilku. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém z nich šlehejte.

6. Krok

Oškrábejte stěny a dno mísy, pak přidejte suché přísady ve třech částech a jemně míchejte, dokud nezmizí a těsto nebude hladké.

7. Krok

Vmíchejte mrkev, ořechy a rozinky.

8. Krok

PEČENÍ KOLÁČE

9. Krok

Rozdělte těsto do připravených dortových forem.

10. Krok

Pečte, dokud vršky dortů na dotek nepruží a dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá, 35 až 45 minut.

11. Krok

Koláče nechte 15 minut chladnout ve formách a poté je opatrně vyklopte na chladicí mřížky.

12. Krok

Odstraňte pergamenový papír a nechte je zcela vychladnout. Pokud zjistíte, že se některá vrstva dortu lepí na dno formy, nechte formu dnem vzhůru a nechte působit gravitaci.

13. Krok

DOKONČENÍ

14. Krok

Ve velké míse vyšlehejte krémový sýr ručním mixérem na střední rychlost do krémové konzistence, asi 1 minutu.

15. Krok

Po 1/4 šálku zašlehejte moučkový cukr, dokud není nadýchaný.

16. Krok

Přilijte smetanu ke šlehání. Šlehejte při střední rychlosti 2 až 3 minuty, nebo dokud není poleva našlehaná a krémová. Tato poleva se podobá struktuře šlehačky. Přikrytou ji nechte vychladnout, dokud nebude připravena k polevě.

17. Krok

Když jsou vrstvy dortu zcela vychladlé, polevou potřete vrchní část jedné vrstvy dortu a na ni položte druhou vrstvu dortu.

18. Krok

Na vrchní část mrkvového dortu přidejte zbývající polevu a pomocí nože na máslo nebo malé

19. Krok

Stěrky polevu rozetřete. Boky dortu nechte bez polevy. Na závěr posypte moučník hrstí ořechů.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Sušení

28 recepty

Rýže

176 recepty

Dršťky

118 recepty

Saláty

267 recepty

Mascarpone

131 recepty

Vánoční

84 recepty

Dýně

51 recepty

Snídaně

664 recepty

Oběd

2815 recepty

Pečivo

534 recepty

Masové pokrmy

1380 recepty