Jak dlouho vařit kukuřici? Tato osvědčená metoda nezklame, funguje každou sezónu!

5 min. odečty

Zdroj: canva

K letu neodmyslitelně patří kukuřice. Těšíte se také na první klasy vařené kukuřice? Potom vám jistě bude užitečný návod, jak dlouho vařit kukuřici, aby byla měkká, šťavnatá a jednoduše dokonalá každým zrnkem!

INZERCE

Vařená kukuřice s rozpouštějícím se máslem, grilovaná kukuřice s česnekem a kořením, ale také kukuřice v oblíbených letních a bramborových salátech. Její chuť je příjemná a dobře rozpoznatelná. Pokud jste slyšeli, že kukuřici stačí vařit 10 minut ve vroucí vodě, výsledek vás nemusí potěšit. Proč? Protože čas vaření kukuřice závisí od druhu a její zralosti. Pojďme se tedy hezky krok za krokem projít celým procesem - od výběru těch nejlepších klasů, přes vaření kukuřice, až po její finální servírování.

Grilovaná kukuřice

lucia.priedhorska

Sladká grilovaná kukuřice.

Zobrazit recept

Recept na chutnou vařenou kukuřici najdete zde.

Vařená kukuřice

TASTElist

Nemohli jsme se dočkat sezóny kukuřice. Takhle ji máme rádi v létě uvařenou a osolenou.

Zobrazit recept

Recept na vařenou kukuřici

lucia.priedhorska

Úžasná vařená kukuřice

Zobrazit recept

💚Benefity konzumace kukuřice

Předtím než se pustíme do vaření kukuřice, stojí za to znát její benefity. Kukuřice je bohatá na vitamíny skupiny B, které jsou prospěšné pro nervovou soustavu a celkový výkon. Vitamíny A a E udržují zdravou a krásnou pokožku a zabraňují vzniku vrásek. Z minerálů nabízí fosfor, draslík, vápník a hořčík.

Dokáže zasytit na několik hodin a dodává energii malým i velkým. Může se konzumovat samotná, jako příloha, ale také dokáže oživit masová jídla. Vyzkoušejte například oblíbené kuřecí soté s kukuřicí. Navíc, kukuřice, i když je řazena mezi obiloviny, neobsahuje lepek, a proto je vhodná i pro celiaky.

Kuřecí soté se zeleninou

TASTElist

Vychutnejte si lahodné kuřecí soté se zeleninou, dokonalé jídlo plné chutí a vůní. Tento recept je snadno připravitelný a jeho chuťová kombinace vás okouzlí!

Zobrazit recept
INZERCE

🌽Jak vybrat kukuřici v obchodě?

V obchodě vybírejte klasy, ve kterých jsou zrnka kukuřice hustě a rovnoměrně uložená a jejich barva je jemně žlutá. Alespoň takto by měla vypadat ideální lahůdková cukrová kukuřice, určená k konzumaci. Ze zrnka po stlačení vytéká světle mléčná šťáva. Nezralá kukuřice je bledá, starší kukuřice má zase zrnka výrazně žluté barvy a po uvaření může zůstat tvrdá. Je dobré vybírat klasy přibližně stejné velikosti, kde je předpoklad, že se uvaří za stejný čas.

Každý klas, který vložíte do košíku, zkontrolujte zrakem. Nebojte se podívat pod listy, jaké barvy jsou zrnka. Vyberte pouze kvalitní a zdravé klasy, bez náznaku napadení škůdci. Dávejte pozor na předčasné oloupání - kukuřice může uschnout a navíc, i listy mohou být přínosem při vaření kukuřice. Dokážou chuť ještě více zvýraznit. Jak na to? Čtěte dále!

👉Jak grilovat kukuřici?

Grilovaná kukuřice je pochoutkou, po které mnozí z nás v létě sáhnou ještě dříve než po grilovaných masových dobrotech. Grilovat můžeme částečně předvařenou kukuřici, nebo úplně syrovou.

  • Kukuřici nakrájíme na menší "valčíky", délky přibližně 8 - 10 cm. Ochutíme směsí oleje a oblíbených bylinek, například česnekem a chilli. 
  • Kukuřici uložíme přímo na rošt tak, aby nebyla v přímém kontaktu s ohněm. Pravidelně otočíme a kontrolovat z všech stran.
  • Kukuřici také můžeme zabalit do alobalu. V takovém případě ke kukuřici hned přidáme máslo a bylinky, uzavřeme a udržujeme v teple nad pahrebem. Dáváme pozor, aby máslo a šťáva nestékali do ohně. Osolíme až na závěr.

Tastelist

Zdroj: canva

INZERCE

🕛Vaření kukuřice: Rady a tipy, jak uvařit kukuřici ve vodě

Nejchutnější uvařená kukuřice je ta, která ještě před několika minutami rostla na zahradě. Při kupované kukuřici ale nevíte, kdy byla utržena. Proto ji do doby vaření uskladňujte na chladném, tmavším místě. V teple se totiž cukry rychleji mění na škrob a kukuřice ztrácí nejen ze své sladké chuti, ale i šťavnatosti.

  • K vaření kukuřice používáme velký, dostatečně hluboký hrnec s hrubými stěnami, které výborně akumulují teplo.
  • Vodu přivedeme k varu.
  • Nesolíme ji, jinak kukuřice ztvrdne. Pro zvýraznění chuti kukuřice můžeme přidat 1 lžičku cukru. 
  • Na dno hrnce opatrně uložíme několik vnitřních listů z klasů, zásluhou kterých bude mít uvařená kukuřice ještě výraznější chuť. Vyberáme pěkné, zdravé listy, ne vrchní.
  • Nyní uložíme samotné klasy - rovnoměrně a tak, aby byl každý kus úplně ponořený do vody.
  • Lahůdková cukrová kukuřice bude uvařená za 15 minut. Mladá krmná kukuřice (méně sladká, výrazně žlutá) se bude vařit přibližně 30 - 40 minut.

Čas je při vaření kukuřice důležitým faktorem. Dlouhé vaření kukuřici neprospívá a zrnka ztvrdnou. Průběžně proto vidličkou kontrolujte pružnost a měkkost zrněk.

Jak zrychlit vaření kukuřice? Dobrou pomůckou je tlakový hrnec. Čas vaření kukuřice se v porovnání s přípravou v běžném hrnci zkrátí téměř o polovinu.

Velmi oblíbeným způsobem přípravy je také kukuřice na páře. Očištěnou lahůdkovou kukuřici stačí uložit na "paráček" a po 20 - 25 minutách páření je hotová!

Kukuřice je uvařená. Co dál?

Měkkou, uvařenou kukuřici vyjmeme z hrnce a položíme přes sítko, aby přebytečná voda z vařené kukuřice odtekla do poslední kapky. Teď přichází na řadu osolení - ze všech stran. Pokud se vám sliny už sbíhají na kukuřici "jen tak", stačí ji přendat na talíř, nechat na ní rozpustit plátek klasického nebo bylinkového másla a pustit se do jídla.

INZERCE

✅Co s nedojedenou kukuřicí?

Ačkoli se tato situace nestává často, bylo by škoda vyhodit uvařenou kukuřici. Vychlazenou uvařenou kukuřici oloupeme nožem a zrnka kukuřice uložíme na chladném místě - v lednici nebo mrazáku. Později skvěle poslouží při přípravě mexických jídel, kuřecího soté nebo pizzy.

Podpora milovníků vaření

Skvělé recepty, užitečné rady a tipy a spousta inspirace. Přidejte se k milovníkům vaření a najděte odpověď na svou otázku: Co budu dnes vařit?

INZERCE